tip van de bib

Tips van Kurt Verlooy

54803.jpg

La superba – Ilja Leonard Pfeiffer (bekijk in onze catalogus)

download.jpg

Genre: literaire roman

Ik hou van boeken die “anders” zijn en Ilja Leonard Pfeiffer is een schrijver die compleet anders is. Het meeste hou ik van zijn boek Het ware leven: een roman, maar dat hebben we niet in de bibliotheek.

In La superba combineert hij zijn verhaal als luxe-immigrant in Genua met dat van de vele noodzaak-immigranten die daar wonen, maar dit dan op zijn eigen onnavolgbare manier. Bevreemdend, hilarisch, intelligent en nog veel meer.

Waarschuwing: boeken van Ilja Leonard Pfeiffer lees je op eigen risico!

Quote: “Het grootste probleem van vrouwen is dat ze geneigd zijn iets van mannen te verwachten. Het grootste probleem van mannen is dat ze beseffen dat van hen iets wordt verwacht. Dat besef maakt hen bang.” ― Ilja Leonard Pfeijffer, La Superba

Extra: Beluister als voorproefje het radioboek De verandering van Ilja Leonard Pfeiffer. Radioboeken zijn luisterboeken van bekende auteurs die gratis downloadbaar of online te beluisteren zijn. Je vindt ze in onze catalogus, wanneer je zoekt op “radioboeken”.

Alsof het voorbij is – Julian Barnes (bekijk in onze catalogus)

Julian-Barnes-Alsof-het-voorbij-is.jpg

Genre: literaire/psychologische roman

Een boek dat je doet nadenken over je eigen verleden en herinneringen. Of hoe weinig herinneringen te maken hebben met de realiteit.

Julian Barnes won met dit boek de gerenommeerde Man Booker Prize en dit was meer dan terecht. Het is zeer mooi geschreven en de inhoud is bijzonder intrigerend.

We hebben dit boek in de bibliotheek ook als dwarsligger. Ideaal voor onderweg, want het past overal in en weegt bijna niets. Ontdek ze in onze catalogus door te zoeken op “dwarsliggers”.

Quote: ““This last isn't something I actually saw, but what you end up remembering isn't always the same as what you have witnessed.” ― Julian Barnes, The Sense of an Ending (Alsof het voorbij is)

Extra: Het boek is verfilmd en ook de film kan je lenen in de bib (bekijk in onze catalogus). Bekijk hier alvast de trailer

Uiteraard is het boek beter!

Het boek zonder tekeningen – B.J. Novak (bekijk in onze catalogus)

9789401424875.jpg

Genre: prentenboek

Wil je een keer (of nog meer dan nu al het geval is) de lievelingsouder, -grootouder, oom of tante zijn? Leen Het boek zonder tekeningen en lees het voor voor jouw kind, kleinkind, neefje of nichtje. Ga er volledig voor en de rest komt vanzelf.

Je moet enkel één ding beloven: elk woord dat er staat, moet ook echt voorgelezen worden.

Quote: “Mag ik al stoppen met voorlezen?” – reactie kinderen: “NEE!!!”

Extra: Ter inspiratie kan je al eens kijken hoe Wim Helsen een deel van het boek voorleest: bekijk hier . Maar jij kan het natuurlijk veel beter!

Fleabag – seizoen 1 & 2 (bekijk in onze catalogus)

flea

Film : humoristische tv-serie

Fleabag is bijna onmogelijk te omschrijven. In onze catalogus staat dan ook maar één zinnetje: “Een jonge, licht onaangepaste vrouw van begin dertig probeert haar leven vorm te geven in hedendaags Londen.” Dat zegt alles, maar ook helemaal niks. Fleabag is hilarisch en diep triest, absurd en tegelijk zo echt, bevreemdend en herkenbaar. Dit alles wordt opgebouwd met prijzenwinnende acteerprestaties, meer levenswijsheden dan bij de Bond zonder naam, schitterende muziek en personages die je nooit meer vergeet (o.a. een vloekende, sexy priester die achtervolgd wordt door een vos).

Quote: “Love is awful. It's awful. It's painful. It's frightening. Makes you doubt yourself, judge yourself...It's all any of us want, and it's hell when we get there! So no wonder it's something we don't want to do on our own.”

Extra: Bekijk als voorproefje de eerste scene van het tweede seizoen: https://youtu.be/jPaEqk3kVjo

The Gentlemen - Guy Ritchie (regisseur) (bekijk in onze catalogus)

gent

Film humoristische misdaadfilm

Zin in een ontspannende filmavond met actie, hilarische dialogen, voortreffelijk acteerwerk en een grote portie humor? Dan zit je goed met The Gentlemen. Deze film van regisseur Guy Ritchie heeft een beetje weg van de films van Quentin Tarantino, maar dan Brits, met meer stijl en zonder het bloed. De film wordt zo goed ondersteund door de muziek dat je soms letterlijk in een videoclip lijkt te zitten. De grote bonus van deze film zijn de bekende acteurs die in ongewone rollen voor de dag komen. We denken dan met name aan Hugh Grant en Colin Farrell. Een slimme, stijlvolle en met momenten hilarische actiefilm.

Extra: Bekijk hier de trailer 

Tips van Patricia Feremans

55053.jpg

Tijger Tijger / Margaux Fragoso (bekijk in onze catalogus

9200000000037805.jpg

Genre : waargebeurde roman

In Tijger, tijger onderzoekt Margaux Fragoso de donkerste momenten van haar leven. Een aangrijpend document, maar bovenal een formidabel literair meesterstuk.

Het is geen boek waar je vrolijk van wordt. Bij het lezen van het boek vraag je je af hoe een boek zo prachtig en toch gruwelijk kan zijn. Het is zo’n mooi boek over een zwaar onderwerp. Een boek dat je nog lang zal achtervolgen.

Woesten/ Kris Van Steenberghe (bekijk in onze catalogus)

9789079390205_front.jpg

Genre : roman

Een Vlaams dorp, eind negentiende eeuw. Elisabeth, gevangen in een ongelukkig huwelijk met de arts Guillaume, bevalt van een tweeling. De eerstgeborene is Valentijn, een prachtig zoontje, het tweede kind is zo misvormd dat de vader hem zelfs geen naam wil geven.

Een prachtig Vlaamse creatie! Genoten tot en met het verrassende plot. Ook een boek dat je niet meer vergeet.

Lion (FILM) / Garth Davis (bekijk in onze catalogus)

99951.jpg

Film : waargebeurd.

In Calcutta wordt de vijfjarige Saroo verdwaald aangetroffen en later door Australische adoptieouders opgevoed. Als Saroo volwassen is gaat hij op zoek naar zijn familie in India.

Een ontroerende en aangrijpende film en dan nog waargebeurd ook. Waterlanders verzekerd.

De overgave / Arthur Japin (bekijk in onze catalogus) 

japin

Genre : roman

Een oude Amerikaanse pioniersvrouw kijkt terug op haar leven, dat boven alles bepaald is door de dag waarop haar familie tijdens een overval van indianen uiteen werd gereten: de mannen werden vermoord en een aantal van haar (klein)kinderen als buit ontvoerd. Zijzelf overleeft de aanval meer dood dan levend, maar houdt zich strijdbaar op de been door de vurige hoop haar lievelingskleindochter ooit terug te vinden.

Een mooi juweel van Japin. Maakt het ook zo bijzonder dat het gebaseerd is op een echte pioniersfamilie dat steeds verder naar het Westen trekt om daar een nieuw leven op te bouwen. Het boek is zo geschreven dat je automatisch in de huid van de hoofdpersoon, Granny, kruipt. Mooi beklijvend boek dat je een inzicht geeft in de “nieuwe wereld” van de Verenigde Staten van Amerika in het begin en het midden van de 19de eeuw.

Kleine zwarte leugens / Sharon Bolton (bekijk in onze catalogus)

bolton

Genre : thriller

Aan de hand van de verhalen van drie hoofdpersonen wordt langzaam duidelijk wat er precies is gebeurd met de vermissing van een jongetje op de Falklandeilanden.

Eigenlijk vind ik al de boeken van Sharon Bolton super goed, toch als je van thrillers houdt. Maar ik heb dit boek gekozen omdat het het eerste is dat ik van haar gelezen heb. Kleine zwarte leugens is een psychologisch verhaal dat wordt verteld door 3 personages Catrin, Callum en Rachel. Catrin en Rachel waren beste vriendinnen tot een noodlottig ongeval. Op die dag sterven de 2 kinderen van Catrin door toedoen van Rachel. Catrin beraamd een plan om wraak te nemen op Rachel. De gedachten, herinneringen en gevoelens van deze mensen zijn zo indringend neergezet dat je als lezer hierin meegezogen wordt. Mede door het scheppen van de juiste sfeer en de onderhuidse spanning heeft de auteur met dit boek een geweldige thriller neergezet.

Vanuit de verte / Donna Milner (bekijk in onze catalogus)

in de verte

Genre : roman

Een 15-jarig meisje leeft in de jaren zestig met ouders en broers op een kleine boerderij in Canada bij de grens met de VS; de komst van een jonge Amerikaan die de dienstplicht in Vietnam ontvlucht, veroorzaakt veel onrust.

Het boek speelt zich af in de jaren zestig van vorige eeuw. Een hecht gezin valt uit elkaar door een gebeurtenis tussen de dochter Natalie en een jongen River die opgenomen is door het gezin. Het hele verhaal gaat eigenlijk over niet praten met elkaar, dingen niet uitspreken, en wat voor gevolgen dat kan hebben. Veel zaken blijken heel anders te zijn dan wat zich in iemands hoofd genesteld heeft. Het is een mooi en aangrijpend verhaal.

Tips van Cinthia Faes

55055.jpg

De tattoeëerder van Auschwitz / Heather Morris (bekijk in onze catalogus)

frontImagesLink.jpg

Genre : biografische roman

In april 1942 wordt een jonge Slowaakse Jood naar Auschwitz gedeporteerd. Lale Sokolov staat vanaf dan bekend als gevangene 32407. De ss-officieren benoemen hem tot 'Tätowierer', tatoeëerder. Tweeënhalf jaar lang is hij degene die van duizenden gevangenen een nummer moet maken. Zoals van Gita, vanaf dan gevangene 34902.
Terwijl hij gedwongen wordt haar te brandmerken, kerft zij haar naam voor altijd in zijn hart.
Gedurende zeventig jaar zwijgen Lale en Gita over het begin van hun relatie. Pas na Gita's dood durft Lale hun uitzonderlijke overleversverhaal te delen.

In een mum van tijd heb ik dit boek uitgelezen; ik kon het namelijk niet meer wegleggen. 'De tatoeëerder van Auschwitz' toont de moed van twee jonge mensen en de kracht van liefde onder de meest extreme omstandigheden. Ik stond er van versteld dat er op een plaats als Auschwitz nog plaats was voor liefde. Dit is absoluut een verhaal dat je bij zal blijven.

Quote :  'Als je 's ochtends wakker wordt, is het een goede dag.' Lale Sokolov

Dood van een soldaat / Johanna Spaey (bekijk in onze catalogus)

1001004002556319.jpg

Genre : thriller

Op een hete augustusdag wordt een oorlogsveteraan met ingeslagen schedel gevonden. Als Sara Sondervorst, de dorpsarts, een poging doet om de moordenaar te vinden, blijkt al snel dat de dode man de perfecte 'haat'-verzamelaar was. Vrouwengek, vechtjas en laffe soldaat... Kortom: niet een man die veel tranen verdient. Zeker niet in de ogen van Sara's ex-verloofde Alexander, een verminkte officier, die het niet kan laten om Sara's eigen geheimen een voor een bloot te leggen.
Dood van een soldaat bewandelt niet het pad van de klassieke whodunit. Johanna Spaey verweeft in 'Dood van een soldaat' de hardheid van de Eerste Wereldoorlog met strakke dialogen, erotiek en humor.

Dood van een soldaat is een sterk en gevoelig vrouwenportret. Tegen een achtergrond van dood en verwoesting worstelt Sara met haar demonen, waarbij ze zich groots toont in haar zwakte. Er is de onvoorwaardelijke liefde voor haar broer, het mededogen voor haar getekende dorpsgenoten en de passie voor Alexander, die ze alleen met haar lichaam kan uiten, hoe graag ze hem ook wil zeggen dat ze zielsveel van hem houdt. En dan is er nog het loodzware geheim. Een boek dat blijft hangen en dat vraagt om meer.

Gone girl (FILM) / David Fincher (bekijk in onze catalogus)

81xNV-z+tQL._AC_SL1500_.jpg

Film : thriller

Op de dag dat ze vijf jaar samen zijn geeft Nick Dunne zijn charmante vrouw, Amy, als vermist op. Wanneer de plotselinge verdwijning van zijn vrouw ongelofelijk veel aandacht van de media krijgt, wijzen alle bewijzen naar Nick zelf. Onder druk van de groeiende media-aandacht begint het positieve beeld dat iedereen van zijn huwelijk had, te verwateren. Zijn leugens, bedrog en vreemde gedrag zorgen ervoor dat iedereen zich hetzelfde begint af te vragen: Heeft Nick Dunne zijn eigen vrouw vermoord?

Ik was na afloop echt positief verrast. Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten, maar de film is echt beter dan ik had gehoopt. In het begin vreesde ik nog voor een hoop clichés, maar vanaf het moment dat de film “omslaat” heb ik ontzettend van de film genoten. Misschien een kleine tip : dit is de een film waarvan je best niet eerst het boek leest.

Extra : Bekijk hier de trailer

Zeven perfecte dagen / Rosie Walsh (bekijk in onze catalogus)

7

Genre : roman

Een vrouw is ten einde raad als haar nieuwe liefde na zeven dagen niets meer van zich laat horen, maar ze laat het er niet bij zitten en gaat op onderzoek uit.

Wat een leuke roman is Zeven perfecte dagen! 
Het lukte deze auteur mijn nieuwsgierigheid vast te houden en steeds voor een nieuw 'puzzelstukje' te zorgen. Je wilt het boek niet meer wegleggen. En als je denkt dat het wat voorspelbaar wordt, loopt het toch nét weer anders. Deze verrassende wendingen, samen met een mooi verhaal waarin humor, een tikje spanning en liefde samenkomen, zorgen voor alle ingrediënten van een fijne pageturner.
Ik kijk uit naar een volgend boek van Rosie Walsh.

De rozenkonigin / Philippa Gregory (bekijk in onze catalogus)

roos

Genre : historische roman

Engeland, 1464. Geholpen en opgehitst door de rauwe ambitie en de heksenkunsten van haar moeder Jacquetta, slaagt de jonge weduwe Elizabeth erin koning Edward IV te verleiden. Ze trouwt in het geheim met hem, waardoor ze lid wordt van de familie van de Witte Roos, het Huis van York. Er zijn echter nog andere troonpretendenten, die geen middel schuwen om hun doel te bereiken.

Engelse geschiedenis, een geschiedenis die zo boeiend en meeslepend is. Dankzij de spannende manier van vertellen heeft de schrijfster hier een gedetailleerd portret geschetst van de intriges aan het hof, van de manier van oorlog voeren, de manier van regeren, het gekonkel en gemanipuleer. Het is het eerste boek uit de reeks de Nevenoorlogen, er volgen nog 3 delen na de Rozenkoningin.

Transport XX : bestemming Auschwitz / Mark De Geest (bekijk in onze catalogus)

xx

Genre : historische roman (fictieverhaal gebaseerd op waargebeurde feiten)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in België meer dan 25.000 Joden vanuit de Dossinkazerne in Mechelen per trein naar Auschwitz gedeporteerd. Drie jongemannen uit Brussel besluiten tot actie over te gaan en beramen een levensgevaarlijk plan om een volgende trein te stoppen en zoveel mogelijk gevangenen te bevrijden. Op 19 april 1943 vertrekt Jodentransport XX met 1.631 mannen, vrouwen en kinderen. Gewapend met slechts één pistool staan de drie jongemannen klaar om de trein tot stoppen te dwingen...

Mark de Geest heeft een vlotte schrijfstijl waardoor je vanaf de eerste pagina compleet in het verhaal zit. Het boek leest echt als een filmscenario.
Het verhaal zelf is ook mooi opgetekend. Een verhaal dat ondanks enkele fictieve lijnen toch dicht bij de waarheid blijft en je kippenvel bezorgd. Als je dit type boek graag leest dan zou ik deze toch echt wel aanraden.

 

Tips van Marc Van Engeland

marc.jpg

Mijn status is positief – Annemie Struyf (bekijk in onze catalogus)

Naamloos.png2_.png

Genre: non-fictie

Een dagboek in zwart en wit over seropositieve vrouwen.

Dit boek geeft een realistisch beeld over de ziekte aids in Afrika. Het  heeft me enorm aangegrepen onder meer omwille van de wijze waarop dit wordt beschreven. Ondanks de problemen, de  lage levensstandaard en enorme gevolgen van aidsbesmetting op de bevolking houden de mensen de moed erin.  Ze blijven optimistisch en dit met een enorme inzet voor hun kroost hoe ziek of zwak ze ook zijn omwille van hun besmetting en aftakeling….   

De dag van de grote ontsnapping - H. Van Oers (bekijk in onze catalogus)

1001004010207661.jpg

Genre: non-fictie

De ex-inspecteur-generaal bij het Belgische Bestuur der Strafinrichtingen doet verslag van 3 mei 1993, de dag waarop hij, gegijzeld door drie criminelen, betrokken was bij een spectaculaire ontsnapping.

Dit boek laat zien tegen welke zware beperkingen/problemen ons gevangeniswezen aanloopt. Dit met te veel gevangenen, te weinig cellen, te weinig cipiers voor overbevolkte celblokken met alle gevolgen van dien… Het betreft hier ook een waar gebeurd verhaal. Wat  mij erg is bijgebleven uit het verhaal hoe de directeur van de gevangenis bij manier van spreken zich opoffert en als gijzelaar wordt gebruikt.

De bende van Nijvel : het dossier, het complot, de leden - Guy Bouten (bekijk in onze catalogus)

Naamloos.png

Genre: non-fictie

Journalistiek onderzoek naar de bende die in de jaren tachtig Belgie͏̈ terroriseerde met een aantal gewapende overvallen waarbij 28 doden en twintig gewonden vielen.

In dit boek is het me opgevallen hoe weinig controle er is op het veiligheid in ons land.  Leden van de politie die geacht worden betrouwbaar te zijn blijken deze deontologische code aan hun laars te lappen en mee te zorgen voor wapens, munitie, voertuigen…om overvallen te plegen….  En ik maak mij ook meteen de bedenking als dit kan hoe veilig zijn we dan nog in België met onze veiligheidsdiensten….       

Borgerokko maffia : Marokkaanse drugsmisdaad in Antwerpen - Raf Sauviller (bekijk in onze catalogus)

borger

Genre: non-fictie

Journalistieke reportage over de opkomst van de drugscriminaliteit door Marokkanen in de Antwerpse voorstad Borgerhout.

In dit boek wordt op een zeer concrete en duidelijke manier beschreven hoe erg het is gesteld in Antwerpen en de ruime regio  met de drugsproblematiek.  Hier wordt ook duidelijk hoe vooral Marokkaanse families die hun inkomen halen uit omgaan met en het verhandelen van drugs. Deze leden van de drugsmaffia zijn meestal niet aan hun eerste criminele opdracht toe.  Nadat ze vooral in Nederland al in de leer gingen zijn ze uitgeweken naar België.  Zij ontplooien vooral hun activiteiten in bepaalde straten, wijken en op pleinen in het Antwerpse.  Je leest ook hoe moeilijk politiediensten hierop vat kunnen krijgen en bijgevolg hoe weinig de politiediensten hieraan (kunnen) doen.   Als je dit boek leest verbazen de nieuwsberichten over beschietingen van huizen, handelszaken… in Antwerpen, die sterk wijzen op afrekeningen binnen  het drugsmilieu je niet meer…  

 

 

 

Tips van Lieve Van Houtven

55054.jpg

Mazzel tov : mijn leven als werkstudente bij een orthodox-joodse familie – Margot Vanderstraeten (bekijk in onze catalogus)

images.jpg

Genre : autobiografisch

Een werkstudente geeft jarenlang bijles aan kinderen uit een orthodox-joods gezin in Antwerpen en bezoekt hen jaren later in Israë̈l en de Verenigde Staten.

Ik vind het een krachtig en respectvol portret, waarin twee totaal verschillende werelden elkaar ontmoeten. Ze zijn nieuwsgierig naar elkaar, met de toebehorende afkeuring en afwijzing op sommige momenten, maar proberen elkaar toch te begrijpen. Zo ontstaat een blijvende band.Het boek geeft een mooie inkijk in het leven van een orthodox joods gezin in Antwerpen. Het heeft een groot inlevingsvermogen doordat het met zoveel gevoel en sfeer geschreven is.

Als ik doodga voor ik opsta - Emily Koch (bekijk in onze catalogus)

9200000088696981.jpg

Genre : thriller

Iedereen denkt dat Alex in coma ligt en nooit meer wakker zal worden. Maar hij hoort alles wat er rondom zijn ziekenhuisbed wordt gezegd. Hij hoort dat er op zijn vriendin wordt ingepraat - ze moet hem vergeten en verder leven. Hij hoort zijn familieleden opperen dat een milde dood misschien het beste is. En dan hoort hij dat zijn noodlottige ongeluk misschien helemaal geen ongeluk was. Alex duikt in zijn herinneringen en pijnigt zijn hersenen om te ontdekken wie de moordaanslag heeft gepleegd. Vanuit de gevangenis van zijn eigen lichaam moet hij het antwoord vinden voordat zijn behandeling wordt stopgezet, en voordat er nieuwe slachtoffers vallen. Want Alex is niet het enige doelwit.

Ik vind het verhaal zo interessant, doordat alle emoties zo beschreven worden, dat ze je voortdurend raken. Je kan je zo verplaatsen in het hoofdpersonage. Alles voel je zelf : de eenzaamheid, onmacht, frustratie, wanhoop, verwarring, spanning, blijdschap, woede, … Het boek is op een prachtige, beklemmende wijze beschreven.

Zo donker buiten - Marnix Peeters (bekijk in onze catalogus)

frontImagesLink.jpg

Genre : autobiografisch

Herinneringen van de Vlaamse schrijver aan het leven en overlijden van zijn moeder, die leed aan Alzheimer.

Het is een liefdevol autobiografisch verhaal. Marnix vertelt het met soms een beetje humor, maar vooral met veel rake observaties en herkenbare situaties. Het gaat niet alleen over moeder, de alzheimer-patiënt;  maar ook over alle geliefden rond haar. Het is zodanig mooi verwoord, dat het een respectvol ontroerend geheel is.

In slaap gevangen - Camilla Grebe (bekijk in onze catalogus)

in

Genre : thriller

Het geluk heeft de achttienjarige Samuel in de steek gelaten en hij moet vluchten voor zowel een drugsbende als de politie. Een vacature voor verzorger van een gehandicapte jongen in een afgelegen huis aan de kust lijkt hem dan ook de perfecte manier om van de radar te verdwijnen. Manfred Olsson probeert ondertussen zijn verdriet en schuldgevoel over het ongeluk van zijn dochter te vergeten door zich op zijn werk te storten. Hij wordt belast met het onderzoek naar het aangespoelde lichaam van een jonge drugsdealer, een bekende van de politie, die al enkele maanden vermist werd.
Samuel raakt langzaam gewend aan zijn rol als verzorger, maar als hij ’s nachts wakker wordt van harde geluiden en geschreeuw, besluit hij zich stil te houden. Dan spoelt er nog een lichaam aan, dit keer van de zoon van een rijke familie.

Het boek is geschreven in een zeer beeldende schrijfstijl. In het begin worden de karakters van de personages meer beschreven dan de gebeurtenissen. De personages worden zeer goed uitgewerkt. Het verhaal wordt telkens vertelt vanuit de ik-vorm, wat maakt dat je u sterk kan inleven in de karakters. Hun pijn, angst en hoop is zeer waarneembaar. De verschillende thema’s zijn liefde tussen ouders en kinderen, schuldgevoel, verzoening en geloof. Het verhaal vertelt ook wat het met een mens doet als je een dierbare verliest, de gevaren van drugshandel, de invloed van social media en blogs. Het is een psychologische thriller met de juiste dosis spanning en knap geconstrueerd.

Tips van Ilse Van Winghe

54801.jpg

Vele hemels boven de zevende – Griet Op de Beeck (bekijk in onze catalogus)  

OIP.jpg

Genre : literaire roman

Lou is twaalf, Eva zesendertig, Elsie tweeënveertig, Casper zesenveertig, en Jos eenenzeventig. Vijf mensen, met elkaar verbonden, vertellen hun verhaal. Over onverwacht geluk dat de dingen moeilijk maakt, over geheimen die te groot lijken, over de complexe kunst van het jong zijn, over obstakels die bergen worden, amper te beklimmen, over blijven proberen, tot waar geen mens meer verder kan.

"Een verhaal over 5 mensen die allen op hun manier overeind proberen te blijven in dit ‘lastige maar prachtige’ leven. Dit boek is al enkele jaren mijn absolute favoriet…sindsdien niks meer gelezen dat beter is. De film heb ik bewust niet gezien, want die zou alleen maar ontgoochelen vrees ik. Toch zin in de combinatie? Geen probleem, je vindt ze allebei in onze bibliotheek."

Wie liefheeft wint  – Amélie Nothomb (bekijk in onze catalogus)  

index.png.jpg

 Genre : literaire roman

Een jonge vrouw neemt op catastrofale wijze wraak op haar vader, die haar van jongs af aan nauwelijks aandacht schonk en haar bestaan zo veel mogelijk negeerde.

"Hier had net zo goed één van de andere boeken van Nothomb kunnen staan. Ik hou nu eenmaal van de manier waarop zij naar het leven kijkt. Haar eigenzinnige manier van schrijven kan mij telkens opnieuw bekoren."

Heksenfee Brigitte Minne (bekijk in onze catalogus)  

minne.jpg

Genre : prentenboek

Fee Rozemarijn vindt feee͏̈n saai omdat ze zo zoet en netjes zijn. Ze wil liever een heks zijn en vertrekt tegen moeders wil naar het heksenbos.

"Dit prentenboek gaat over Rozemarijn, een meisje dat als fee geboren is, maar eigenlijk liever een heks zou zijn…of als het even kon liefst allebei. Zeg nu zelf, af en toe een beetje fee, en af en toe een beetje heks, wie zou dat nu niet willen?"

Liefde als het er op aankomt / Daniela Krien (bekijk in onze catalogus)

krien

Genre : psychologische roman

De alledaagse belevenissen van vijf in Leipzig wonende vrouwen, allen opgegroeid in de DDR. Ze zijn met elkaar verbonden via familie, vriendschap of toeval.

Dit boek vertelt het verhaal van vijf vrouwen die op zoek gaan naar liefde en geluk. De opdeling in vijf hoofdstukken (eentje per vrouw) zorgt ervoor dat je het boek niet in één keer hoeft uit te lezen. Een psychologische roman over zeer diverse karakters, met vaak herkenbare passages, die zeer vlot leest. Wat mij betreft, een aanrader!

Tips van Valerie Wittemans

54808.jpg

Nieuwsgierig Lotje – Lieve Baeten (bekijk in onze catalogus)  

index.png.jpg

Genre : Prentenboek

In een heksenhuis gaat nieuwsgierige Lotje op zoek naar iemand die haar kapotte bezemsteel kan repareren. Een prentenboek met humoristische, gedetailleerde tekeningen in zachte kleuren.

Heb jij ook een nieuwsgierige kleuter in huis rondlopen ? Zo eentje die graag op ontdekkingstocht gaat ? Neem uw oogappel dan mee met nieuwsgierig Lotje in het grote heksenhuis. Samen fantaseren over al die heksen waarbij de prachtige tekeningen met heel veel details elke keer opnieuw uitnodigen om in een droomwereld te stappen. Meer moet dat niet zijn, toch? 

Bloedkoninginnen (bekijk in onze catalogus)  

reeks

Genre : Strip volwassenen

Ambitieus, handige strategen, koninginnen, burgervrouwen of volksvrouwen, ze deinzen voor niets terug om hun dorst naar macht te lessen Zij zijn de bloedkoninginnen.

Het idee dat strips alleen een tijdverdrijf zijn voor de jeugd, kan je na  het lezen van deze stripreeks wel opbergen. Verhalen van straffe madammen in een historische context , meer heb je niet nodig om u daar van te laten overtuigen.

Het bos boek - Sarah Devos (bekijk in onze catalogus)  

bos

Genre : non-fictie

Hoe herken je een eik of giftige paddenstoel? Hoe klinkt een kraai en hoe verschilt dat van een roek? Maak kennis met planten, bomen, dieren (en hun sporen) die je in het bos kunt tegenkomen.

Met jonge kinderen in het bos gaan wandelen is altijd een avontuur. Om op de vraagjes te kunnen antwoorden."Mama welke vogel, boom ,bloemetje ... is dit?" Is het bos boek van Sarah Devos een echt aanrader. Duidelijke, korte en overzichtelijke uitleg over wat je op uw bospad kan tegenkomen.

Dagboek van een krijger - Cube Kid (bekijk in onze catalogus)

dagboek

Genre :  Avonturenverhaal 9-11 jaar

Hoe krijg ik mijn negenjarige zoon even van het computerscherm weg?  

Door hem een boek te laten lezen dat zich afspeelt in een computerspel. Voor de jonge Minecraft fans onder ons is er de reeks dagboek van een NOOB. Het hoofdpersonage is  de Minecraft-figuur 'Minus' en we mogen  in zijn dagboek meelezen over alle spannende avonturen die hij beleeft.

Minus wil graag een krijger worden net als zijn grote voorbeeld Steve. Dat is toch veel leuker dan verbouwen, oogsten en handel  drijven. Hiervoor gaat hij naar school samen met zijn vriend Mastoc , ze beleven leuke avonturen en krijgen te maken met pester Max, zombies, creepers...

Opgelet: Enige Minecraft kennis is vereist