tip van de bib

Tips van Kurt Verlooy

54803.jpg

La superba – Ilja Leonard Pfeiffer (bekijk in onze catalogus)

download.jpg

Genre: literaire roman

Ik hou van boeken die “anders” zijn en Ilja Leonard Pfeiffer is een schrijver die compleet anders is. Het meeste hou ik van zijn boek Het ware leven: een roman, maar dat hebben we niet in de bibliotheek.

In La superba combineert hij zijn verhaal als luxe-immigrant in Genua met dat van de vele noodzaak-immigranten die daar wonen, maar dit dan op zijn eigen onnavolgbare manier. Bevreemdend, hilarisch, intelligent en nog veel meer.

Waarschuwing: boeken van Ilja Leonard Pfeiffer lees je op eigen risico!

Quote: “Het grootste probleem van vrouwen is dat ze geneigd zijn iets van mannen te verwachten. Het grootste probleem van mannen is dat ze beseffen dat van hen iets wordt verwacht. Dat besef maakt hen bang.” ― Ilja Leonard Pfeijffer, La Superba

Extra: Beluister als voorproefje het radioboek De verandering van Ilja Leonard Pfeiffer. Radioboeken zijn luisterboeken van bekende auteurs die gratis downloadbaar of online te beluisteren zijn. Je vindt ze in onze catalogus, wanneer je zoekt op “radioboeken”.

Alsof het voorbij is – Julian Barnes (bekijk in onze catalogus)

Julian-Barnes-Alsof-het-voorbij-is.jpg

Genre: literaire/psychologische roman

Een boek dat je doet nadenken over je eigen verleden en herinneringen. Of hoe weinig herinneringen te maken hebben met de realiteit.

Julian Barnes won met dit boek de gerenommeerde Man Booker Prize en dit was meer dan terecht. Het is zeer mooi geschreven en de inhoud is bijzonder intrigerend.

We hebben dit boek in de bibliotheek ook als dwarsligger. Ideaal voor onderweg, want het past overal in en weegt bijna niets. Ontdek ze in onze catalogus door te zoeken op “dwarsliggers”.

Quote: ““This last isn't something I actually saw, but what you end up remembering isn't always the same as what you have witnessed.” ― Julian Barnes, The Sense of an Ending (Alsof het voorbij is)

Extra: Het boek is verfilmd en ook de film kan je lenen in de bib (bekijk in onze catalogus). Bekijk hier alvast de trailer

Uiteraard is het boek beter!

Het boek zonder tekeningen – B.J. Novak (bekijk in onze catalogus)

9789401424875.jpg

Genre: prentenboek

Wil je een keer (of nog meer dan nu al het geval is) de lievelingsouder, -grootouder, oom of tante zijn? Leen Het boek zonder tekeningen en lees het voor voor jouw kind, kleinkind, neefje of nichtje. Ga er volledig voor en de rest komt vanzelf.

Je moet enkel één ding beloven: elk woord dat er staat, moet ook echt voorgelezen worden.

Quote: “Mag ik al stoppen met voorlezen?” – reactie kinderen: “NEE!!!”

Extra: Ter inspiratie kan je al eens kijken hoe Wim Helsen een deel van het boek voorleest: bekijk hier . Maar jij kan het natuurlijk veel beter!

Fleabag  (bekijk in onze catalogus)

flea

DVD : humoristische tv-serie

Fleabag is bijna onmogelijk te omschrijven. In onze catalogus staat dan ook maar één zinnetje: “Een jonge, licht onaangepaste vrouw van begin dertig probeert haar leven vorm te geven in hedendaags Londen.” Dat zegt alles, maar ook helemaal niks. Fleabag is hilarisch en diep triest, absurd en tegelijk zo echt, bevreemdend en herkenbaar. Dit alles wordt opgebouwd met prijzenwinnende acteerprestaties, meer levenswijsheden dan bij de Bond zonder naam, schitterende muziek en personages die je nooit meer vergeet (o.a. een vloekende, sexy priester die achtervolgd wordt door een vos).

Quote: “Love is awful. It's awful. It's painful. It's frightening. Makes you doubt yourself, judge yourself...It's all any of us want, and it's hell when we get there! So no wonder it's something we don't want to do on our own.”

Extra: Bekijk als voorproefje de eerste scene van het tweede seizoen: https://youtu.be/jPaEqk3kVjo

The Gentlemen - Guy Ritchie (regisseur) (bekijk in onze catalogus)

gent

DVD humoristische misdaadfilm

Zin in een ontspannende filmavond met actie, hilarische dialogen, voortreffelijk acteerwerk en een grote portie humor? Dan zit je goed met The Gentlemen. Deze film van regisseur Guy Ritchie heeft een beetje weg van de films van Quentin Tarantino, maar dan Brits, met meer stijl en zonder het bloed. De film wordt zo goed ondersteund door de muziek dat je soms letterlijk in een videoclip lijkt te zitten. De grote bonus van deze film zijn de bekende acteurs die in ongewone rollen voor de dag komen. We denken dan met name aan Hugh Grant en Colin Farrell. Een slimme, stijlvolle en met momenten hilarische actiefilm.

Extra: Bekijk hier de trailer 

The restaurant (bekijk in onze catalogus)

rest

DVD : Historische tv-serie

De zoveelste lockdown, herfstig weer en in de bossen is het te druk om nog te veilig te kunnen wandelen. Wat nu? “The restaurant” kijken, natuurlijk! 

Deze Zweedse serie volgt de familie Löwander, de eigenaars van het restaurant Djurgårdskällaren in het naoorlogse Stockholm. Via de managers, de koks, de keukenhulpjes en de serveersters krijg je een inkijkje in het restaurantbedrijf, de scene van de jazzmuziek die dan opbloeit, de naweeën van de oorlog en het dagelijkse leven van zowel de beau monde als de lagere klasse en dit alles op een bijzonder stijlvolle manier in beeld gebracht. De vele verhaallijnen zijn allemaal even boeiend en prachtig tot leven gebracht door de sterke acteerprestaties. En dan dat Zweeds… Ik verzeker je dat je na het kijken van deze reeks gaat zoeken of je in de buurt geen avondles Zweeds kan volgen. Of toch minstens een paar dagen alle woorden die je uitspreekt “verzweedst”.

Een echte eunreuder!

Nog niet overtuigd? Gewoon de trailer bekijken: https://youtu.be/GVMF8UyHaAY

La belle époque (bekijk hier in onze catalogus)

belle

DVD : Romantische komedie

Victor heeft een uitgeblust huwelijk en vindt per definitie dat het vroeger allemaal beter was. Wat een geschenk is het dan dat er een bedrijf is dat je eender welk moment uit het verleden laat herbeleven. Victor kiest voor de dag waarop hij zijn vrouw ontmoette en dat lijkt nog beter mee te vallen dan verwacht.

La belle epoque is een feel good movie, maar dan wel eentje met heel goede acteerprestaties en leuke overgangen tussen heden en verleden én realiteit en enscenering.

De sterkste wint – Robert Fabbri (bekijk hier in onze catalogus)

sterk

Genre : Historische thriller

Als Alexander de Grote sterft en geen erfgenaam heeft, hopen zeven mannen tot zijn opvolger te worden benoemd, maar er vindt geen benoeming plaats, met als gevolg een afschuwelijke machtsstrijd.

Geschiedkundige boeken gaan vaak over de grote figuren uit de geschiedenis. Historische romans bekijken alles vaak net vanuit een ander standpunt én ze dompelen je helemaal onder in de sfeer van die tijd. Zo ook met “De sterkste wint”. Dit boek gaat niet over Alexander De Grote, maar over wat er na zijn dood gebeurt. Op zijn sterfbed duidt Alexander geen opvolger aan, maar zegt dat zijn macht voor de sterkste is. Laat de strijd beginnen…

Extra: Al wie, net als ik van de oudheid houdt, vindt hier al onze historische romans die zich in die periode afspelen: https://sint-katelijne-waver.bibliotheek.be/mijn-bibliotheek/lijsten/324162

Open dit boek niet ! - Andy Lee (bekijk in onze catalogus)

boek

Genre : Prentenboek 

Een blauw fantasiewezen (ik-figuur) smeekt de lezer van dit prentenboek om niet verder te lezen. Maar dan ook echt, absoluut niet, want anders gebeurt er iets verschrikkelijks. Maar wat dan? Zal die gemene heks echt doen wat ze heeft gezegd? 

Voorlezen moet zeker niet stoppen wanneer jouw kinderen kunnen lezen! Dit supergrappige boek voorgelezen aan twee meisjes van 9 en even later kwamen jongens van 11 en 12 vragen of ik het voor hen ook wou voorlezen. En we hebben er allemaal erg van genoten. Maar serieus… open dit boek niet!

Quarantaine : dagboek in tijden van besmetting - Ilja Leonard Pfeiffer (bekijk in onze catalogus)

ilj

Genre : Autobiografische roman

Op 20 april schreef Ilja Leonard Pfeijffer in zijn ‘Viraal dagboek’: ‘In de eerste zin van zijn verslag van de Peloponnesische Oorlog zegt Thucydides dat hij meteen bij het uitbreken van het conflict is begonnen te schrijven, omdat zijn inschatting was dat de gebeurtenissen ingrijpend zouden zijn. In mijn geval duurde het iets langer. Aanvankelijk bagatelliseerde ik de dreiging van het virus. Maar zodra ik inzag dat ik een kolossale inschattingsfout had gemaakt en besefte dat mensen stikten op brancards in de gangen van ziekenhuizen in Noord-Italië en dat extreme maatregelen onafwendbaar waren, ben ik begonnen aan dit dagboek met dezelfde gedachte die Thucyides in zijn tijd had.’

Van 9 maart tot 26 juni 2020 hield Ilja Leonard Pfeiffer vanuit Genua een coronadagboek bij dat dagelijks ook in de krant De Standaard verscheen.  Dit dagboek is nu gebundeld in dit boek. Het lezen van dit boek gaf me een dubbel gevoel. Enerzijds was er heel veel herkenning bij de onzekerheid en het idee in een nieuwe wereld terechtgekomen te zijn tijdens de eerste maanden van de pandemie. Anderzijds was het ook wel confronterend, aangezien de situatie in Italië in eerste instantie nog veel acuter en ernstiger was dan bij ons. Maar bovenal is het weer heel erg genieten van de mooie taal en bijzondere observaties van Ilja Leonard Pfeijffer.

Promising young woman (bekijk in onze catalogus)

dvd

Genre : Thriller

Overdag is Cassie een doodgewone, charismatische jonge vrouw die werkt in een koffiebar. Maar 's nachts staat haar leven in het teken van wraak. Ze struint nachtclubs af waar ze doet alsof ze dronken is om zich te laten oppikken door zogenaamd bezorgde mannen. Haar dubbelleven begon toen een tragisch incident in het verleden haar leven omgooide. Op een dag geeft een onverwachte ontmoeting haar de kans om haar verleden recht te zetten.

Dat Promising young woman de Oscar won voor Beste originele scenario hoeft geen verrassing te zijn. Verpakt als simpele, veelkleurige satire op romcoms en revenge-films biedt de film een onverwacht grimmige en tegelijk gelaagde blik op de kwetsbaarheid van vrouwen (hoe actueel kan een thema zijn?), maar ook over de zinloosheid van vergelding. Telkens je als kijker denkt de film of het personage door te hebben, word je weer op het verkeerde been gezet. Boeiend van begin tot eind.

Tips van Patricia Feremans

55053.jpg

Tijger Tijger - Margaux Fragoso (bekijk in onze catalogus

9200000000037805.jpg

Genre : waargebeurde roman

In Tijger, tijger onderzoekt Margaux Fragoso de donkerste momenten van haar leven. Een aangrijpend document, maar bovenal een formidabel literair meesterstuk.

Het is geen boek waar je vrolijk van wordt. Bij het lezen van het boek vraag je je af hoe een boek zo prachtig en toch gruwelijk kan zijn. Het is zo’n mooi boek over een zwaar onderwerp. Een boek dat je nog lang zal achtervolgen.

Woesten - Kris Van Steenberghe (bekijk in onze catalogus)

9789079390205_front.jpg

Genre : roman

Een Vlaams dorp, eind negentiende eeuw. Elisabeth, gevangen in een ongelukkig huwelijk met de arts Guillaume, bevalt van een tweeling. De eerstgeborene is Valentijn, een prachtig zoontje, het tweede kind is zo misvormd dat de vader hem zelfs geen naam wil geven.

Een prachtig Vlaamse creatie! Genoten tot en met het verrassende plot. Ook een boek dat je niet meer vergeet.

Lion (bekijk in onze catalogus)

99951.jpg

DVD : waargebeurd.

In Calcutta wordt de vijfjarige Saroo verdwaald aangetroffen en later door Australische adoptieouders opgevoed. Als Saroo volwassen is gaat hij op zoek naar zijn familie in India.

Een ontroerende en aangrijpende film en dan nog waargebeurd ook. Waterlanders verzekerd.

De overgave - Arthur Japin (bekijk in onze catalogus) 

japin

Genre : roman

Een oude Amerikaanse pioniersvrouw kijkt terug op haar leven, dat boven alles bepaald is door de dag waarop haar familie tijdens een overval van indianen uiteen werd gereten: de mannen werden vermoord en een aantal van haar (klein)kinderen als buit ontvoerd. Zijzelf overleeft de aanval meer dood dan levend, maar houdt zich strijdbaar op de been door de vurige hoop haar lievelingskleindochter ooit terug te vinden.

Een mooi juweel van Japin. Maakt het ook zo bijzonder dat het gebaseerd is op een echte pioniersfamilie dat steeds verder naar het Westen trekt om daar een nieuw leven op te bouwen. Het boek is zo geschreven dat je automatisch in de huid van de hoofdpersoon, Granny, kruipt. Mooi beklijvend boek dat je een inzicht geeft in de “nieuwe wereld” van de Verenigde Staten van Amerika in het begin en het midden van de 19de eeuw.

Kleine zwarte leugens - Sharon Bolton (bekijk in onze catalogus)

bolton

Genre : thriller

Aan de hand van de verhalen van drie hoofdpersonen wordt langzaam duidelijk wat er precies is gebeurd met de vermissing van een jongetje op de Falklandeilanden.

Eigenlijk vind ik al de boeken van Sharon Bolton super goed, toch als je van thrillers houdt. Maar ik heb dit boek gekozen omdat het het eerste is dat ik van haar gelezen heb. Kleine zwarte leugens is een psychologisch verhaal dat wordt verteld door 3 personages Catrin, Callum en Rachel. Catrin en Rachel waren beste vriendinnen tot een noodlottig ongeval. Op die dag sterven de 2 kinderen van Catrin door toedoen van Rachel. Catrin beraamd een plan om wraak te nemen op Rachel. De gedachten, herinneringen en gevoelens van deze mensen zijn zo indringend neergezet dat je als lezer hierin meegezogen wordt. Mede door het scheppen van de juiste sfeer en de onderhuidse spanning heeft de auteur met dit boek een geweldige thriller neergezet.

Vanuit de verte - Donna Milner (bekijk in onze catalogus)

in de verte

Genre : roman

Een 15-jarig meisje leeft in de jaren zestig met ouders en broers op een kleine boerderij in Canada bij de grens met de VS; de komst van een jonge Amerikaan die de dienstplicht in Vietnam ontvlucht, veroorzaakt veel onrust.

Het boek speelt zich af in de jaren zestig van vorige eeuw. Een hecht gezin valt uit elkaar door een gebeurtenis tussen de dochter Natalie en een jongen River die opgenomen is door het gezin. Het hele verhaal gaat eigenlijk over niet praten met elkaar, dingen niet uitspreken, en wat voor gevolgen dat kan hebben. Veel zaken blijken heel anders te zijn dan wat zich in iemands hoofd genesteld heeft. Het is een mooi en aangrijpend verhaal.

De vakantie -Caroline Hulse (bekijk hier in onze catalogus)

vak

Genre : roman

Als twee samengestelde gezinnen met elkaar kerst vieren in een bungalowpark lopen de spanningen al snel op.

De vakantie is de debuutroman van Caroline Hulse en wat voor een! Als je graag de boeken van Liane Moriarty leest ben je zeker ook fan van Caroline Hulse. Claire en Matt zijn niet meer bij elkaar maar hebben samen een dochter Scarlett. Om Scarlett een normale kerst te gunnen gaan ze samen met hun nieuwe partners op vakantie. Ook Posey, het denkbeeldige konijn van Scarlett gaat mee. Kan dit goed gaan?

Het smelt - Lize spit (bekijk in onze catalogus)

smelt

 Genre : roman

Nadat zij tijdens haar puberteit traumatische gebeurtenissen met twee jongens heeft meegemaakt, keert een jonge vrouw jaren later terug naar haar geboortedorp met een plan voor een soort wraak en een blok ijs in de achterbak van haar auto.

Het smelt is een spannend boek maar niet in de zin van thriller. Een fantastisch boek. Blij dat eindelijk het 2de boek van Lize Spit uit is, hopelijk even goed als dit! Het verhaal gaat over een vriendschap tussen 3 kinderen die zich afspeelt in een klein dorp Bovenmeer. Eva blikt na 13 jaar terug op haar vriendschap met de jongens Pim en Laurens. Wat is er al die jaren geleden gebeurd dat Eva nu op weg is naar het dorp met een blok ijs in de koffer van haar auto?

Mijn reis met Gobi - Dion Leonard (bekijk in onze catalogus)

gobi

 Genre : Waargebeurd

Een verhaal over de innige en onvoorwaardelijke vriendschap tussen de Australische marathonloper Dion Leonard en het zwerfhondje Gobi.

Een heel mooi waargebeurd verhaal voor honden(dieren/sport)liefhebbers. Hoe een hond zijn baasje uitkiest. Tijdens de duurloop door de Gobiwoestijn komt marathonloper Dion Leonard een zwerfhondje tegen. Dion is zo gefocust op zijn lopen maar het zwerfhondje heeft andere plannen met Dion. Hij volgt Dion 3 lange marathondagen in de woestijn en wijkt niet meer van zijn zijde. Dion is zo geraakt door het hondje dat hij het wil adopteren en mee naar zijn huis in Engeland nemen. Maar dit gaat niet zonder slag of stoot…

Het gelukkigste meisje ter wereld - Jessica Knoll (bekijk in onze catalogus)

geluk

 Genre : Psychologische thriller

Ani FaNelli lijkt in alles perfect te zijn, maar achter deze fac̦ade blijkt een duister verleden schuil te gaan.

Dit boek heeft bij mij een heel speciale indruk nagelaten. Het begin van het boek heb ik mij echt even moeten doorworstelen maar daarna liet het mij niet meer los, dan wou ik het in één ruk uitlezen. Bij het lezen van het boek heb je het gevoel dat de auteur in de schoenen staat van het hoofdpersonage Ani FaNelli zodat je denkt dat de auteur echt vanuit haar ervaring schrijft.

Het teefje - Pilar Quintana (bekijk in onze catalogus)

teefje

Genre :  roman

De liefde van een vrouw voor haar hondje verandert in haat wanneer het dier zwanger raakt.

Het teefje is een rauwe en ontroerende novelle over moederverlangen en ongewenste kinderloosheid. Bij het lezen van de roman waan je je zo in een Colombiaans dorp in het oerwoud.

Over liefhebben en loslaten - Rachel Brathen (bekijk in onze catalogus)

over

Genre : non-fictie

Autobiografisch boek vanaf haar problematische jeugd tot haar eigen moederschap. De kern is het verlies van haar beste vriendin. 

Fijn geschreven biografie, het voert je mee alsof je naast Rachel staat. Ze gaat niets uit de weg ; je voelt haar blijdschap, maar ook haar (fysieke) pijn en verdriet.

Wat Alice vergat - Liane Moriarty (bekijk in onze catalogus)

wat

Genre : roman 

Tijdens het steppen in de gymschool knalt een jonge vrouw met haar hoofd tegen de grond. Wanneer ze bij bewustzijn komt, lijkt ze uit een heerlijke droom te ontwaken. Tegelijkertijd voelt ze dat er iets ontzettend mis is.

Het lezen van het boek zet je wel aan het denken wat er met je zou gebeuren als je tien jaar van je geheugen kwijt was. Spannend boek dat je wil doorlezen tot het einde.

Dagen van zand - Aimée De Jongh (bekijk in onze catalogus)

dag

Genre : graphic novel 

Een jonge fotograaf krijgt in de jaren dertig de opdracht in Oklahoma de extreme droogte en zandstormen te documenteren, evenals de daardoor ontstane ellende en armoede onder boerengezinnen.

Een super mooie graphic novel! Het vertelt een stukje, voor mij ongekende, geschiedenis van Amerika. Niet alleen aan de hand van prachtige tekeningen maar ook door middel van foto’s wordt deze zware periode uitgebeeld.

Enslaved : the lost history of the transatlantic slave trade - Ric Ester Bienstock (bekijk in onze catalogus)

ens

 DVD : documentaire

Hollywoodacteur en mensenrechtenactivist Samuel L. Jackson vertelt, mede aan de hand van drie verhaallijnen en duikprojecten, over 400 jaar mensenhandel, waarbij miljoenen tot slaaf gemaakte Afrikanen naar Amerika werden verscheept en daar tewerkgesteld.

Een aangrijpende documentaire waarin Samuel L. Jackson zijn familiegeschiedenis reconstrueert als nakomeling van zwarte slaven uit Gabon. Het beschrijft de rauwe geschiedenis van de slavenhandel vanuit Afrika. Echt een pakkende serie.

Tips van Cinthia Faes

55055.jpg

De tattoeëerder van Auschwitz - Heather Morris (bekijk in onze catalogus)

frontImagesLink.jpg

Genre : biografische roman

In april 1942 wordt een jonge Slowaakse Jood naar Auschwitz gedeporteerd. Lale Sokolov staat vanaf dan bekend als gevangene 32407. De ss-officieren benoemen hem tot 'Tätowierer', tatoeëerder. Tweeënhalf jaar lang is hij degene die van duizenden gevangenen een nummer moet maken. Zoals van Gita, vanaf dan gevangene 34902.
Terwijl hij gedwongen wordt haar te brandmerken, kerft zij haar naam voor altijd in zijn hart.
Gedurende zeventig jaar zwijgen Lale en Gita over het begin van hun relatie. Pas na Gita's dood durft Lale hun uitzonderlijke overleversverhaal te delen.

In een mum van tijd heb ik dit boek uitgelezen; ik kon het namelijk niet meer wegleggen. 'De tatoeëerder van Auschwitz' toont de moed van twee jonge mensen en de kracht van liefde onder de meest extreme omstandigheden. Ik stond er van versteld dat er op een plaats als Auschwitz nog plaats was voor liefde. Dit is absoluut een verhaal dat je bij zal blijven.

Quote :  'Als je 's ochtends wakker wordt, is het een goede dag.' Lale Sokolov

Dood van een soldaat - Johanna Spaey (bekijk in onze catalogus)

1001004002556319.jpg

Genre : thriller

Op een hete augustusdag wordt een oorlogsveteraan met ingeslagen schedel gevonden. Als Sara Sondervorst, de dorpsarts, een poging doet om de moordenaar te vinden, blijkt al snel dat de dode man de perfecte 'haat'-verzamelaar was. Vrouwengek, vechtjas en laffe soldaat... Kortom: niet een man die veel tranen verdient. Zeker niet in de ogen van Sara's ex-verloofde Alexander, een verminkte officier, die het niet kan laten om Sara's eigen geheimen een voor een bloot te leggen.
Dood van een soldaat bewandelt niet het pad van de klassieke whodunit. Johanna Spaey verweeft in 'Dood van een soldaat' de hardheid van de Eerste Wereldoorlog met strakke dialogen, erotiek en humor.

Dood van een soldaat is een sterk en gevoelig vrouwenportret. Tegen een achtergrond van dood en verwoesting worstelt Sara met haar demonen, waarbij ze zich groots toont in haar zwakte. Er is de onvoorwaardelijke liefde voor haar broer, het mededogen voor haar getekende dorpsgenoten en de passie voor Alexander, die ze alleen met haar lichaam kan uiten, hoe graag ze hem ook wil zeggen dat ze zielsveel van hem houdt. En dan is er nog het loodzware geheim. Een boek dat blijft hangen en dat vraagt om meer.

Gone girl (FILM) - David Fincher (bekijk in onze catalogus)

81xNV-z+tQL._AC_SL1500_.jpg

DVD : thriller

Op de dag dat ze vijf jaar samen zijn geeft Nick Dunne zijn charmante vrouw, Amy, als vermist op. Wanneer de plotselinge verdwijning van zijn vrouw ongelofelijk veel aandacht van de media krijgt, wijzen alle bewijzen naar Nick zelf. Onder druk van de groeiende media-aandacht begint het positieve beeld dat iedereen van zijn huwelijk had, te verwateren. Zijn leugens, bedrog en vreemde gedrag zorgen ervoor dat iedereen zich hetzelfde begint af te vragen: Heeft Nick Dunne zijn eigen vrouw vermoord?

Ik was na afloop echt positief verrast. Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten, maar de film is echt beter dan ik had gehoopt. In het begin vreesde ik nog voor een hoop clichés, maar vanaf het moment dat de film “omslaat” heb ik ontzettend van de film genoten. Misschien een kleine tip : dit is een film waarvan je best niet eerst het boek leest.

Extra : Bekijk hier de trailer

Zeven perfecte dagen - Rosie Walsh (bekijk in onze catalogus)

7

Genre : roman

Een vrouw is ten einde raad als haar nieuwe liefde na zeven dagen niets meer van zich laat horen, maar ze laat het er niet bij zitten en gaat op onderzoek uit.

Wat een leuke roman is Zeven perfecte dagen! 
Het lukte deze auteur mijn nieuwsgierigheid vast te houden en steeds voor een nieuw 'puzzelstukje' te zorgen. Je wilt het boek niet meer wegleggen. En als je denkt dat het wat voorspelbaar wordt, loopt het toch nét weer anders. Deze verrassende wendingen, samen met een mooi verhaal waarin humor, een tikje spanning en liefde samenkomen, zorgen voor alle ingrediënten van een fijne pageturner.
Ik kijk uit naar een volgend boek van Rosie Walsh.

De rozenkonigin - Philippa Gregory (bekijk in onze catalogus)

roos

Genre : historische roman

Engeland, 1464. Geholpen en opgehitst door de rauwe ambitie en de heksenkunsten van haar moeder Jacquetta, slaagt de jonge weduwe Elizabeth erin koning Edward IV te verleiden. Ze trouwt in het geheim met hem, waardoor ze lid wordt van de familie van de Witte Roos, het Huis van York. Er zijn echter nog andere troonpretendenten, die geen middel schuwen om hun doel te bereiken.

Engelse geschiedenis, een geschiedenis die zo boeiend en meeslepend is. Dankzij de spannende manier van vertellen heeft de schrijfster hier een gedetailleerd portret geschetst van de intriges aan het hof, van de manier van oorlog voeren, de manier van regeren, het gekonkel en gemanipuleer. Het is het eerste boek uit de reeks de Nevenoorlogen, er volgen nog 3 delen na de Rozenkoningin.

Transport XX : bestemming Auschwitz - Mark De Geest (bekijk in onze catalogus)

xx

Genre : historische roman (fictieverhaal gebaseerd op waargebeurde feiten)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in België meer dan 25.000 Joden vanuit de Dossinkazerne in Mechelen per trein naar Auschwitz gedeporteerd. Drie jongemannen uit Brussel besluiten tot actie over te gaan en beramen een levensgevaarlijk plan om een volgende trein te stoppen en zoveel mogelijk gevangenen te bevrijden. Op 19 april 1943 vertrekt Jodentransport XX met 1.631 mannen, vrouwen en kinderen. Gewapend met slechts één pistool staan de drie jongemannen klaar om de trein tot stoppen te dwingen...

Mark de Geest heeft een vlotte schrijfstijl waardoor je vanaf de eerste pagina compleet in het verhaal zit. Het boek leest echt als een filmscenario.
Het verhaal zelf is ook mooi opgetekend. Een verhaal dat ondanks enkele fictieve lijnen toch dicht bij de waarheid blijft en je kippenvel bezorgd. 

Een glimp van jou - Holly Miller (bekijk in onze catalogus)

glimp

Genre : roman

Kan Joel de liefde met Callie toelaten, terwijl hij weet wat haar staat te wachten?

Een glimp van jou is een boek met een verhaal, namelijk wat zou je zelf doen in zo'n situatie? Een mooie, subtiele boodschap richting leef je leven, want je weet nooit wat er op je pad komt en wanneer het ophoudt. Een verhaal met een lach, traan en alles er tussenin. Je wil het boek maar blijven lezen om te zien of het stel ook een gelukkig einde tegemoet gaat. Want ja dat gun je ze. Niet meteen mijn favoriete boekgenre, maar toch heb ik het in minder dan een week uitgelezen.

Haken voor starters - Erika Knight (bekijk in onze catalogus)

haken

Genre : non-fictie

Haken voor starters is een uniek handboek voor beginnende haaksters. Zelfs wie nog nooit een haaknaald heeft vastgehouden, zal onder de
deskundige leiding van Erika Knight al gauw de prachtigste creaties maken.
Met elk van de twintig projecten krijg je telkens een nieuwe steek of vaardigheid onder de knie en worden eerder geleerde haaktechnieken geperfectioneerd.

Corona...het doet wat met een mens ;-). Ik had het een beetje gehad met elke avond tv te kijken of in een boek te lezen dus zocht ik een alternatief om mij bezig te houden. Maar wat??? Haken is het dus geworden ! Ondertussen al enkele projecten afgewerkt met dit leuke boek. In het boek staat een duidelijke uitleg met heldere illustraties en alle soorten steken staan er goed in beschreven
Echt een aanrader voor alle hakers!

Hamnet - Maggie O'Farrell (bekijk in onze catalogus)

hamnet

Genre : Historische roman

 Het korte leven van Shakespeare's zoon Hamnet die in 1596 op 11-jarige leeftijd stierf, waarschijnlijk aan de pest.

Soms tippen bibliotheekbezoekers ons. Een dame kwam dit boek uitlenen en had alleen maar zeer goede kritieken gelezen en gehoord over dit boek. Gelijk had ze ! Wat wil ik ook graag geloven dat de geschiedenis in dit boek naar waarheid is geschreven, maar er zijn weinig tot geen echte bewijzen over het privéleven van Shakespeare. Wat wel zeker is, is dat Shakespeare wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht. Een boek vol emoties en een intiem familieportret. Zo mooi !

We need to talk about Kevin - Lynne Ramsey (bekijk in onze catalogus)

kev

DVD : psychologisch drama

Kevin begaat twee dagen voor zijn zestiende verjaardag een verschrikkelijke daad op zijn middelbare school. In de nasleep worstelt zijn moeder Eva met gevoelens van verdriet en verantwoordelijkheid. De relatie met haar zoon verliep vanaf de eerste jaren al moeizaam, maar nu wordt ze geconfronteerd met het ultieme taboe: heeft ze eigenlijk ooit van haar zoon gehouden? In hoeverre is zij schuldig aan Kevin's gruwelijke misdaad?

Het plan was om het boek van Lionel Shriver te lezen, maar met reeds 5 boeken op mijn salontafel, een haakwerk op mijn schoot en een podcast waar ik aan verslingerd ben ( 'De volksjury' trouwens), was het een beter idee om de film te bekijken. Het is even wennen aan de opbouw van de film. Er zijn veel wissels tussen heden en verleden. Na afloop heb ik nog zeker 5 min. naar het scherm gestaard, ik moest even bekomen denk ik. Zeker een aanrader deze film, maar niet voor een gezellige filmavond. Deze film laat echt een indruk na.

Bekijk hier de trailer

Verloren in de jungle : de mysterieuze verdwijning van twee Nederlandse meisjes in Panama - Marja West & Jürgen Snoeren (bekijk in onze catalogus)

verl

Genre : non-fictie

Op 1 april 2014 keren de Nederlandse Kris Kremers (21) en Lisanne Froon (22) niet terug van een wandeling in de jungle van Panama. Wekenlange zoekacties, bemoeilijkt door het slechte weer, leveren niets op. Twee maanden later wordt er diep in de jungle een rugzak gevonden met daarin onder meer hun telefoons en camera, waarop vreemde foto’s gevonden worden. Dit leidde tot wilde speculaties over de verdwijning die tot op de dag van vandaag voortduren. Zijn ze verdwaald, ontvoerd, beroofd?

Nog steeds krioelt het op het internet met theorieën over hun verdwijning. Het boek geeft een aannemelijke verklaring voor wat er met die meisjes gebeurd is en verwijst een hoop complottheorieën naar de vuilnisbak. 

Middernachtbibliotheek - Matt Haig (bekijk in onze catalogus)

mid

Genre : roman

Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, krijgt ze de kans om te zien op welke manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Ze gaat op zoek naar het antwoord op de ultieme vraag: wat maakt het leven de moeite waard? Middernachtbibiliotheek is een hartverwarmende en ontroerende roman die toont dat er altijd nog andere mogelijkheden zijn als je het somber inziet.

Wie denkt er niet na over de keuzes die je maakt in je leven? Als je een ander leven zou kunnen kiezen, zou je dit dan doen? Het antwoord op deze vraag houdt mij nog steeds bezig. Matt Haig heeft een ontzettend fijne schrijfstijl. Hij geeft zijn personages heel veel diepgang, waardoor je echt met ze meeleeft. Middernachtbibliotheek is voor mij (samen met Hamnet) één van de mooiste boeken die ik dit jaar heb gelezen!

Tips van Marc Van Engeland

marc.jpg

Mijn status is positief – Annemie Struyf (bekijk in onze catalogus)

Naamloos.png2_.png

Genre: non-fictie

Een dagboek in zwart en wit over seropositieve vrouwen.

Dit boek geeft een realistisch beeld over de ziekte aids in Afrika. Het  heeft me enorm aangegrepen onder meer omwille van de wijze waarop dit wordt beschreven. Ondanks de problemen, de  lage levensstandaard en enorme gevolgen van aidsbesmetting op de bevolking houden de mensen de moed erin.  Ze blijven optimistisch en dit met een enorme inzet voor hun kroost hoe ziek of zwak ze ook zijn omwille van hun besmetting en aftakeling….   

De dag van de grote ontsnapping - H. Van Oers (bekijk in onze catalogus)

1001004010207661.jpg

Genre: non-fictie

De ex-inspecteur-generaal bij het Belgische Bestuur der Strafinrichtingen doet verslag van 3 mei 1993, de dag waarop hij, gegijzeld door drie criminelen, betrokken was bij een spectaculaire ontsnapping.

Dit boek laat zien tegen welke zware beperkingen/problemen ons gevangeniswezen aanloopt. Dit met te veel gevangenen, te weinig cellen, te weinig cipiers voor overbevolkte celblokken met alle gevolgen van dien… Het betreft hier ook een waar gebeurd verhaal. Wat  mij erg is bijgebleven uit het verhaal hoe de directeur van de gevangenis bij manier van spreken zich opoffert en als gijzelaar wordt gebruikt.

De bende van Nijvel : het dossier, het complot, de leden - Guy Bouten (bekijk in onze catalogus)

Naamloos.png

Genre: non-fictie

Journalistiek onderzoek naar de bende die in de jaren tachtig Belgie͏̈ terroriseerde met een aantal gewapende overvallen waarbij 28 doden en twintig gewonden vielen.

In dit boek is het me opgevallen hoe weinig controle er is op het veiligheid in ons land.  Leden van de politie die geacht worden betrouwbaar te zijn blijken deze deontologische code aan hun laars te lappen en mee te zorgen voor wapens, munitie, voertuigen…om overvallen te plegen….  En ik maak mij ook meteen de bedenking als dit kan hoe veilig zijn we dan nog in België met onze veiligheidsdiensten….       

Borgerokko maffia : Marokkaanse drugsmisdaad in Antwerpen - Raf Sauviller (bekijk in onze catalogus)

borger

Genre: non-fictie

Journalistieke reportage over de opkomst van de drugscriminaliteit door Marokkanen in de Antwerpse voorstad Borgerhout.

In dit boek wordt op een zeer concrete en duidelijke manier beschreven hoe erg het is gesteld in Antwerpen en de ruime regio  met de drugsproblematiek.  Hier wordt ook duidelijk hoe vooral Marokkaanse families die hun inkomen halen uit omgaan met en het verhandelen van drugs. Deze leden van de drugsmaffia zijn meestal niet aan hun eerste criminele opdracht toe.  Nadat ze vooral in Nederland al in de leer gingen zijn ze uitgeweken naar België.  Zij ontplooien vooral hun activiteiten in bepaalde straten, wijken en op pleinen in het Antwerpse.  Je leest ook hoe moeilijk politiediensten hierop vat kunnen krijgen en bijgevolg hoe weinig de politiediensten hieraan (kunnen) doen.   Als je dit boek leest verbazen de nieuwsberichten over beschietingen van huizen, handelszaken… in Antwerpen, die sterk wijzen op afrekeningen binnen  het drugsmilieu je niet meer…

Met de deur in huis : op pad met een gerechtsdeurwaarder - Kristina Vindevogel (bekijk in onze catalogus)

deur

Genre : non-fictie

In dit boek beschrijven enkele deurwaarders hoe ze soms bijna letterlijk met de deur in huis vallen als ze met assistentie van een slotenmaker zich toegang(moeten) verschaffen tot de woonst van iemand. Deze persoon moet dan nog één en ander betalen.  Soms gaat het over kleine bedragen maar soms zijn deze bijna niet te overzien.   Het is dikwijls zeer triestig om lezen hoe sommigen zich door hun manier van leven en hun houding tegenover de overheid/administratie in de problemen brengen.  Soms is het ook grappig beschreven. Voor  sommigen zijn 1 of enkele tips van een deurwaarder toch voldoende om de draad weer op te pakken. Waardoor ze dan hun financiële huishouding weer op orde krijgen.  Dit boek heeft mij een ander beeld gegeven over deurwaarders, uit huis zettingen….

Jumanji - Jake Kasdan (bekijk in onze catalogus)

juma

DVD : Avonturenfilm

De scholieren Bethany, Martha, Spencer en Fridge worden een videogame ingezogen. Hun avatars moeten ze zien te overleven in de jungle.

De film Jumanji wisselt komedie, spanning, actie en avontuur af. Voor ik deze film zag had ik geen weet van het feit dat al deze elementen zo goed samen konden gaan. Een film die zeker een aanrader is tijdens deze coronaperiode met je bubbel op een regenachtige winteravond of tijdens een gezellige filmnamiddag.

La vita e bella - Roberto Benigni (bekijk in onze catalogus)

vita

DVD :  Tragikomedie

In deze film over de jodendeportatie slaagt het hoofdpersonage Guido erin om zijn zoontje te laten geloven dat dit om een spel, een competitie gaat. Deze aangrijpende film is doorweven met humor. De film ontving dan ook talloze prijzen.

Deze film is zeer geschikt om op een winteravond gezellig en knus bij de houtkachel te bekijken.  Ook kinderen zullen dit moeilijk thema begrijpen die op zulk een fijne manier naar voren wordt gebracht.     

De Witte - Jan Vanderheyden (bekijk in onze catalogus)

wit

DVD: Familiefilm

De Witte is een Belgische film uit 1934, in een regie van Jan Vanderheyden en naar het gelijknamige boek van Ernest Claes.

Deze film geeft een beeld hoe het leven op het platteland vroeger zijn gang ging. Vrij van strenge regels en controles alles stond zeer dicht bij de mensen onderwijs, overheid… Dit doorweven met grappen en fratsen die door de witte werden uitgehaald  tijdens zijn tochtjes naar school e.a. maakt van deze film een mooie familiefilm die een mooi beeld schets van toen in de Kempen aan de boorden van de Nete…   

Dagboek van een flik - Bert Gorissen (bekijk in onze catalogus)

dagboek

 Genre : Waargebeurd

Dagboek van een flik’ is een bundeling van vierentwintig schriften vol getuigenissen en kritische beschouwingen neergepend door een straatflik in de periode 2004 tot 2011 in een van de meest multiculturele en problematische wijken in Brussel.

Dit boek leest vlot. Het geeft je echt een beeld van de politie en haar patrouilles in Brussel. Ook de pijnpunten waar de politie tegen aanloopt en die hen belemmeren om hun job goed en consequent te doen komen hier naar voor  Je wordt geconfronteerd met de problemen en spanningen die de multiculturele stad met zich meebrengt. Als je dit boek leest kijk je misschien wel met een andere blik naar Brussel zijn (multiculturele) bevolking en zijn politie (macht).

Operatie Diane : 18 maanden in het spoor van de Speciale Eenheden - Stephan Galon (bekijk in onze catalogus)

oper

Genre :  non-fictie

Reportage over het werk van het Belgische Commissariaat-Generaal Special Units (CGSU) en zijn leden die betrokken zijn bij arrestaties, persoonsbeveilingen en onderhandelingen bij gijzelingen.

Wij en onze veiligheid, daar is heel wat om te doen in tijden van aanslagen enz… Dit boek geeft een realistisch beeld over hoe de mannen van de groep Diane werken aan de veiligheid van België en zijn burgers. De getuigenissen/verhalen lezen zeer leuk. Uiteraard zit er ook veel spanning en avontuur in deze verhalen. Eens je begint te lezen ben je verterokken en wil je ze allemaal zo snel mogelijk gelezen hebben.

Mevrouw de jeugdrechter- Melanie De Vrieze (bekijk in onze catalogus)

mev

Genre : non-fictie

Interviews met vijf vrouwelijke jeugdrechters in Vlaanderen.

Ik las dit boek met veel interesse, aangezien ik het boeiend vind om te vernemen hoe en waarom kinderen bij de jeugdrechter belanden. Heel veel verschillende feiten/ voorvallen/ acties kunnen hiertoe aanleiding geven: van problemen binnen het gezin tot problemen op het vlak van studie/opleiding. In het boek wordt ook duidelijk dat de jeugdrechters elk op hun eigen manier oordelen over de aan hen toegewezen dossiers.

Parket magistraal : vier vrouwen justitia - Melanie De Vrieze (bekijk in onze catalogus)

perk

Genre : non-fictie 

VRT pakte uit met de fictieserie De Ridder, waarin voor de verandering geen advocaten of politieagenten de hoofdrol spelen, maar wel de openbare aanklager, ook bekend als parketmagistraat. Die is van bij het proces-verbaal tot aan de strafuitvoering bij een zaak betrokken, maar bij het grote publiek nauwelijks bekend. Bernadette Baeyens, An Schoonjans, Caroline Dewitte en Ilse Vandenbroucke zijn in real life parketmagistraat in Gent. In Parket Magistraal geven ze een zeer persoonlijke kijk op hun werk en hun leven voor en achter de schermen van het Gentse Openbaar Ministerie, en vertellen ze over hun afwegingen, twijfels en zoektocht naar wat je als openbaar aanklager moet doen om het goed te doen. `Als openbaar aanklager ben je echt wel met het menselijke bezig. In justitie is één plus één niet altijd twee. Als het zo eenvoudig was, dan was onze job overbodig en zou een computer de strafmaat kunnen bepalen.

In dit boek beschrijven vier vrouwelijke parketmagistraten het leven zoals het is op het parket in Gent. In deze levensechte verhalen stellen de vertelsters hoe verschillend de dossiers zijn, zij beschrijven ook hoe moeilijk het is om bij elk dossier de correcte en gepaste straf te bepalen. Ze beslissen ook telkens over wie de nodige begeleiding, opvang en/of ondersteuning nodig heeft. Bovendien krijg je ook een duidelijk ander idee over de magistraten, want wat we ook vernemen of lezen over gerechtelijke dossiers, de strafmaat enz.. Hier lezen we wel duidelijk dat het menselijk aspect bij elke magistraat wordt meegenomen tijdens het bepalen van de straf.

Tips van Lieve Van Houtven

55054.jpg

Mazzel tov : mijn leven als werkstudente bij een orthodox-joodse familie – Margot Vanderstraeten (bekijk in onze catalogus)

images.jpg

Genre : autobiografisch

Een werkstudente geeft jarenlang bijles aan kinderen uit een orthodox-joods gezin in Antwerpen en bezoekt hen jaren later in Israë̈l en de Verenigde Staten.

Ik vind het een krachtig en respectvol portret, waarin twee totaal verschillende werelden elkaar ontmoeten. Ze zijn nieuwsgierig naar elkaar, met de toebehorende afkeuring en afwijzing op sommige momenten, maar proberen elkaar toch te begrijpen. Zo ontstaat een blijvende band.Het boek geeft een mooie inkijk in het leven van een orthodox joods gezin in Antwerpen. Het heeft een groot inlevingsvermogen doordat het met zoveel gevoel en sfeer geschreven is.

Als ik doodga voor ik opsta - Emily Koch (bekijk in onze catalogus)

9200000088696981.jpg

Genre : thriller

Iedereen denkt dat Alex in coma ligt en nooit meer wakker zal worden. Maar hij hoort alles wat er rondom zijn ziekenhuisbed wordt gezegd. Hij hoort dat er op zijn vriendin wordt ingepraat - ze moet hem vergeten en verder leven. Hij hoort zijn familieleden opperen dat een milde dood misschien het beste is. En dan hoort hij dat zijn noodlottige ongeluk misschien helemaal geen ongeluk was. Alex duikt in zijn herinneringen en pijnigt zijn hersenen om te ontdekken wie de moordaanslag heeft gepleegd. Vanuit de gevangenis van zijn eigen lichaam moet hij het antwoord vinden voordat zijn behandeling wordt stopgezet, en voordat er nieuwe slachtoffers vallen. Want Alex is niet het enige doelwit.

Ik vind het verhaal zo interessant, doordat alle emoties zo beschreven worden, dat ze je voortdurend raken. Je kan je zo verplaatsen in het hoofdpersonage. Alles voel je zelf : de eenzaamheid, onmacht, frustratie, wanhoop, verwarring, spanning, blijdschap, woede, … Het boek is op een prachtige, beklemmende wijze beschreven.

Zo donker buiten - Marnix Peeters (bekijk in onze catalogus)

frontImagesLink.jpg

Genre : autobiografisch

Herinneringen van de Vlaamse schrijver aan het leven en overlijden van zijn moeder, die leed aan Alzheimer.

Het is een liefdevol autobiografisch verhaal. Marnix vertelt het met soms een beetje humor, maar vooral met veel rake observaties en herkenbare situaties. Het gaat niet alleen over moeder, de alzheimer-patiënt;  maar ook over alle geliefden rond haar. Het is zodanig mooi verwoord, dat het een respectvol ontroerend geheel is.

In slaap gevangen - Camilla Grebe (bekijk in onze catalogus)

in

Genre : thriller

Het geluk heeft de achttienjarige Samuel in de steek gelaten en hij moet vluchten voor zowel een drugsbende als de politie. Een vacature voor verzorger van een gehandicapte jongen in een afgelegen huis aan de kust lijkt hem dan ook de perfecte manier om van de radar te verdwijnen. Manfred Olsson probeert ondertussen zijn verdriet en schuldgevoel over het ongeluk van zijn dochter te vergeten door zich op zijn werk te storten. Hij wordt belast met het onderzoek naar het aangespoelde lichaam van een jonge drugsdealer, een bekende van de politie, die al enkele maanden vermist werd.
Samuel raakt langzaam gewend aan zijn rol als verzorger, maar als hij ’s nachts wakker wordt van harde geluiden en geschreeuw, besluit hij zich stil te houden. Dan spoelt er nog een lichaam aan, dit keer van de zoon van een rijke familie.

Het boek is geschreven in een zeer beeldende schrijfstijl. In het begin worden de karakters van de personages meer beschreven dan de gebeurtenissen. De personages worden zeer goed uitgewerkt. Het verhaal wordt telkens vertelt vanuit de ik-vorm, wat maakt dat je u sterk kan inleven in de karakters. Hun pijn, angst en hoop is zeer waarneembaar. De verschillende thema’s zijn liefde tussen ouders en kinderen, schuldgevoel, verzoening en geloof. Het verhaal vertelt ook wat het met een mens doet als je een dierbare verliest, de gevaren van drugshandel, de invloed van social media en blogs. Het is een psychologische thriller met de juiste dosis spanning en knap geconstrueerd.

Dorst - Amélie Nothomb (bekijk in onze catalogus)

dorst

Genre : roman

In de vorm van een lange monoloog door Jezus geeft de schrijfster op eigen wijze een vrije interpretatie van de gedachten en gevoelens van Jezus tijdens zijn laatste uren.

‘Dorst’ is een voortreffelijk fictieve psychologische  monoloog. Hierin is Jezus zelf aan het woord. Je kan als het ware zelf in zijn huid kruipen. De auteur laat je zijn diep menselijke gevoelens ontdekken wat aangrijpende momenten teweeg brengt. Jezus wordt hier neergezet als een man van vlees en bloed. Dit is fictie in al haar glorie.

De laatste getuige : Eva Fastag - Pieter Serrien (bekijk in onze catalogus)

eva

 Genre : Autobiografische literatuur

Persoonlijk relaas van een Belgisch-joodse vrouw (1917) die de Shoah overleefde en verzet pleegde tegen de Duitsers.

Eva Fastag vertelt wat ze herinnert zonder melodramatisch te klinken. Een mooie indrukwekkende getuigenis, die je naar adem doet happen. Pieter Serrien zorgt voor meer duidelijkheid met extra verhelderende hoofdstukken en dat maakt het boek tot een prachtig geheel. Een pakkend boek over een donkere periode!

De wezenmoeder - Ellen Marie Wiseman (bekijk in onze catalogus)

weze

Genre : Historische literatuur

Als een jong meisje tijdens de Spaanse Griep haar twee broertjes kwijt raakt, blijft ze in de jaren daarna naar de jongens zoeken.

Het boek ‘De wezenmoeder’ gaat over de ‘Spaanse griep’ of de ‘Paarse dood’. In tijden van corona is dit een verhaal dat heel herkenbaar is, en dichtbij komt. Zoals de scholen die sloten, mensen in quarantaine, mondkapjes in de tram, overvolle ziekenhuizen en het ophalen van dode mensen dat niet bij te houden was. De twee hoofdpersonages zijn zo vertelt, dat je hun angst, onzekerheid en verdriet mee beleeft. Het verhaal is beklemmend, schrijnend, bizar, hartverscheurend en toch ook zo mooi.

Lieve Edward - Ann Napolitano (bekijk in onze catalogus)

lieve

 Genre : Roman

Een twaalfjarige jongen overleeft als enige een vliegtuigongeluk, komt bij een oom en tante terecht en leert in de jaren daarna, geholpen door een buurmeisje, langzaam weer verder te leven.

Het boek ‘Lieve Edward’ is vertelt in twee verhaallijnen. Enerzijds ‘de uren in het vliegtuig’ en anderzijds ‘ Edwards nieuwe leven. Door de afwisseling van deze lijnen wordt het verhaal steeds verder ingekleurd en begrijp je sommige reacties en emoties van Edward nog beter. Hoe zo’n nieuw totaal ander leven aan te pakken, door te starten, terug zin te geven, … Het is heel sterk beschreven.  Ik ben met enige twijfel aan het boek begonnen, maar die was heel vlug weg.

Noordkaap - Nathalie Pagie ( bekijk in onze catalogus)

noor

Genre :  Thriller

Een groep Noorse wetenschappers gaat in het geheim 's winters in het noorden van Noorwegen experimenten uitvoeren op zware misdadigers, die in ruil daarvoor strafvermindering krijgen.

Noordkaap, trok mij aan vanwege het menselijke experiment. De kracht van de verhaallijn zit in de beschrijving van de koude, geïsoleerde omgeving en de karakters onderling. Het gedrag van de onderzoekers is zeker zo boeiend als dat van de misdadigers. Het geheel geeft een beklemmend, onheilspellend sfeerbeeld. Zeer uniek psychologisch drama!

De advocaat en de zeiler - Kris Van Steenberge & Geert Briers (bekijk in onze catalogus)

advo

Genre : Roman

Een advocaat die door een beroerte lijdt aan geheugenverlies, maakt met een vriend, een zeiler, een wandeling langs de Belgische kust; dan wordt hun vriendschap op de proef gesteld als de zeiler een pijnlijke onthulling doet.

In dit verhaal lees je hoe sterk en intens een vriendschap kan zijn. Er worden heel wat gevoelens naar boven gebracht en ze brengen veel teweeg. ‘Passie, fierheid en daadkracht’ herhaalt de Advocaat telkens weer.  Maar kan de Zeiler zich daar ook in vinden …? Vraagt de Advocaat niet het onmogelijke van de Zeiler? De spanning wordt op een voortreffelijke manier opgebouwd. Het leidt naar een wondermooi plot. Prachtig boek!

Tips van Ilse Van Winghe

54801.jpg

Vele hemels boven de zevende – Griet Op de Beeck (bekijk in onze catalogus)  

OIP.jpg

Genre : literaire roman

Lou is twaalf, Eva zesendertig, Elsie tweeënveertig, Casper zesenveertig, en Jos eenenzeventig. Vijf mensen, met elkaar verbonden, vertellen hun verhaal. Over onverwacht geluk dat de dingen moeilijk maakt, over geheimen die te groot lijken, over de complexe kunst van het jong zijn, over obstakels die bergen worden, amper te beklimmen, over blijven proberen, tot waar geen mens meer verder kan.

"Een verhaal over 5 mensen die allen op hun manier overeind proberen te blijven in dit ‘lastige maar prachtige’ leven. Dit boek is al enkele jaren mijn absolute favoriet…sindsdien niks meer gelezen dat beter is. De film heb ik bewust niet gezien, want die zou alleen maar ontgoochelen vrees ik. Toch zin in de combinatie? Geen probleem, je vindt ze allebei in onze bibliotheek."

Wie liefheeft wint  – Amélie Nothomb (bekijk in onze catalogus)  

index.png.jpg

 Genre : literaire roman

Een jonge vrouw neemt op catastrofale wijze wraak op haar vader, die haar van jongs af aan nauwelijks aandacht schonk en haar bestaan zo veel mogelijk negeerde.

"Hier had net zo goed één van de andere boeken van Nothomb kunnen staan. Ik hou nu eenmaal van de manier waarop zij naar het leven kijkt. Haar eigenzinnige manier van schrijven kan mij telkens opnieuw bekoren."

Heksenfee Brigitte Minne (bekijk in onze catalogus)  

minne.jpg

Genre : prentenboek

Fee Rozemarijn vindt feee͏̈n saai omdat ze zo zoet en netjes zijn. Ze wil liever een heks zijn en vertrekt tegen moeders wil naar het heksenbos.

"Dit prentenboek gaat over Rozemarijn, een meisje dat als fee geboren is, maar eigenlijk liever een heks zou zijn…of als het even kon liefst allebei. Zeg nu zelf, af en toe een beetje fee, en af en toe een beetje heks, wie zou dat nu niet willen?"

Liefde als het er op aankomt - Daniela Krien (bekijk in onze catalogus)

krien

Genre : psychologische roman

De alledaagse belevenissen van vijf in Leipzig wonende vrouwen, allen opgegroeid in de DDR. Ze zijn met elkaar verbonden via familie, vriendschap of toeval.

Dit boek vertelt het verhaal van vijf vrouwen die op zoek gaan naar liefde en geluk. De opdeling in vijf hoofdstukken (eentje per vrouw) zorgt ervoor dat je het boek niet in één keer hoeft uit te lezen. Een psychologische roman over zeer diverse karakters, met vaak herkenbare passages, die zeer vlot leest. Wat mij betreft, een aanrader!

Ezelsvel - Cécile Roumiguière (bekijk in onze catalogus)

ezel

Als de koningin sterft, hangt er een vreselijk lot boven het hoofd van de prinses. De koning wil met zijn dochter trouwen! Met hulp van haar peettante probeert ze hier onderuit te komen. Hervertelling van het sprookje, met sfeervolle illustraties in zwart en goud.

Prentenboeken alleen voor kinderen? Dit exemplaar bewijst maar weer eens het tegendeel. Het verhaal is gebaseerd op de vertellingen en herwerkte versies van Charles Perrault, de gebroeders Grimm en Jacques Demy, een sprookje zo oud als de mensheid zelf in een hedendaags jasje. Een eigenzinnige prinses slaagt erin om het voornemen van haar vader om met haar te trouwen op een listige manier te omzeilen. De illustraties van de hand van Alessandra Maria zijn magnifiek, ze maken van dit boek een ware parel.

Doe maar gewoon! : koken met Annie - Annie Deleersnijder (bekijk in onze catalogus)

annie

Annie Deleersnijder (74) is een selfmade kok. Jarenlang verwende ze haar gasten in café Visserswelzijn in Oostduinkerke. Toen ze aan boord ging van de Evanna om er te koken voor Gert Verhulst, James Cooke en hun gasten in Gert Late Night werd ze een Bekende Vlaming. Gert, James en hun gasten weten de ‘gewone kost zonder veel tamtam’ zeer te smaken. In Doe maar gewoon! geeft Annie nu haar favoriete recepten prijs.

Een ideaal kookboek voor iedereen die op zoek is naar recepten voor ‘gewone kost zonder veel tamtam’. In dit boekje vind je immers de favoriete recepten van Annie Deleersnijder, beter bekend als ‘ons Annietje’, de kok van het programma Gert Late Night.

De terugkeer - Nicholas Sparks (bekijk in onze catalogus)

sparks

Genre : Roman 

Een Amerikaanse chirurg die gewond uit de oorlog in Afghanistan komt, erft het huis van zijn opa in een rusrtig stadje waar hij te maken krijgt met een mysterieuze hulpsheriff en het geheim van een woonwagenmeisje.

De ingrediënten van deze vlotte feelgood roman: romantiek (uiteraard!), maar ook actie en spanning. Een ideaal alternatief voor de zoveelste boswandeling op zondagnamiddag.

Asem - Leen Dendievel (bekijk in onze catalogus)

asem

 Genre : non-fictie

Persoonlijk verslag door de Belgische actrice en schrijfster over haar angst- en paniekaanvallen en haar strijd daartegen.

In dit informatieve boek gaat Leen op zoek naar de oorzaak van paniekaanvallen. Ze onderzoekt waarom voeding zo’n invloed heeft op de werking ervan en ontdekt hoe we ademruimte kunnen creëren in deze hectische tijden. Het boek begint met een geweldige quote van Winnie the Pooh: ‘Je gaat maar één dag dood en dat is de dag dat je doodgaat. Alle andere dagen leef je.’

Kongokorset - Herlinde Leyssens (bekijk in onze catalogus)

kongo

Genre :  Historische literatuur

Aan het begin van de 20e eeuw gaat een jonge Belgische vrouw met haar man op dienstreis door Congo en leert daar het leven van de Afrikanen kennen.

Gabrielle Deman groeit op in het Brussel van 1900 tussen de kunstenaarsvrienden van haar vader Edmond, uitgever en boekhandelaar. Zij droomt ervan de wereld te ontdekken. Albert Sillye, commandant van de Force Publique, is haar ticket naar Kongo. Na hun verloving vertrekt hij naar Afrika om zijn bruidsschat bij elkaar te verdienen. De twee houden er een passionele correspondentie op na. Op 2 juni 1904 is het eindelijk zover: samen reizen ze naar Afrika voor een huwelijksreis vol kleurrijke figuren en donkere gevaren. Een vlot geschreven verhaal, gebaseerd op historische gegevens, over ons koloniale verleden en de positie van de vrouw tijdens die periode.

Het bal der gekken - Victoria Mas (bekijk in onze catalogus)

bal

Genre : Historische literatuur

Een intelligente, welbespraakte jonge vrouw uit een bourgeois milieu wordt tegen haar wil door haar vader ondergebracht in een krankzinnigengesticht vanwege haar hang naar spiritisme.

Het verhaal speelt zich af in Parijs ten tijden van de belle époque en laat je meekijken achter de schermen van La Salpêtrière, het bekende psychiatrische ziekenhuis voor vrouwen. Een trauma, een familiedrama of zelfs een vrijzinnige gedachtegang konden ervoor zorgen dat ze er levenslang werden opgesloten.

Een intrigerend, bij momenten schokkend boek, dat terecht bekroond werd met enkele belangrijke prijzen (Prix Renaudot, Prix Stanislas en Prix Première Plume).

Wachten op Noora - Golnaz Hashemzadeh Bonde (bekijk in onze catalogus)

Noora

Genre : roman 

Een Iraanse vrouw die met haar gezin voor de Islamitische dictatuur naar Zweden is gevlucht, overdenkt haar leven nadat ze te horen krijgt dat ze aan een ongeneselijke vorm van kanker lijdt.

Het boek vertelt het verhaal van Nahid, een vijftigjarige vrouw die ongeneeslijk ziek is en terugblikt op haar leven als vluchteling. Een aangrijpend verhaal dat inmiddels in 25 talen vertaald werd.

The dig - John Preston (bekijk in onze catalogus)

dig

Genre :  Historische literatuur

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog wordt bij opgravingen bij Sutton Hoo in Suffolk, Engeland, een belangrijke archeologische vondst gedaan die een strijd ontketent tussen archeologen.

Deze historische roman is gebaseerd op gebeurtenissen die plaatsvonden in 1939 in Suffolk (Engeland). Het is een verhaal over rivaliteit, verlies en een onmogelijke liefde. De verfilming ervan werd een gigantisch Netflix-succes.

Tips van Valerie Wittemans

54808.jpg

Nieuwsgierig Lotje – Lieve Baeten (bekijk in onze catalogus)  

index.png.jpg

Genre : Prentenboek

In een heksenhuis gaat nieuwsgierige Lotje op zoek naar iemand die haar kapotte bezemsteel kan repareren. Een prentenboek met humoristische, gedetailleerde tekeningen in zachte kleuren.

Heb jij ook een nieuwsgierige kleuter in huis rondlopen ? Zo eentje die graag op ontdekkingstocht gaat ? Neem uw oogappel dan mee met nieuwsgierig Lotje in het grote heksenhuis. Samen fantaseren over al die heksen waarbij de prachtige tekeningen met heel veel details elke keer opnieuw uitnodigen om in een droomwereld te stappen. Meer moet dat niet zijn, toch? 

Bloedkoninginnen (bekijk in onze catalogus)  

reeks

Genre : Strip volwassenen

Ambitieus, handige strategen, koninginnen, burgervrouwen of volksvrouwen, ze deinzen voor niets terug om hun dorst naar macht te lessen Zij zijn de bloedkoninginnen.

Het idee dat strips alleen een tijdverdrijf zijn voor de jeugd, kan je na  het lezen van deze stripreeks wel opbergen. Verhalen van straffe madammen in een historische context , meer heb je niet nodig om u daar van te laten overtuigen.

Het bos boek - Sarah Devos (bekijk in onze catalogus)  

bos

Genre : non-fictie

Hoe herken je een eik of giftige paddenstoel? Hoe klinkt een kraai en hoe verschilt dat van een roek? Maak kennis met planten, bomen, dieren (en hun sporen) die je in het bos kunt tegenkomen.

Met jonge kinderen in het bos gaan wandelen is altijd een avontuur. Om op de vraagjes te kunnen antwoorden."Mama welke vogel, boom ,bloemetje ... is dit?" Is het bos boek van Sarah Devos een echt aanrader. Duidelijke, korte en overzichtelijke uitleg over wat je op uw bospad kan tegenkomen.

Dagboek van een krijger - Cube Kid (bekijk in onze catalogus)

dagboek

Genre :  Avonturenverhaal 9-11 jaar

Hoe krijg ik mijn negenjarige zoon even van het computerscherm weg?  

Door hem een boek te laten lezen dat zich afspeelt in een computerspel. Voor de jonge Minecraft fans onder ons is er de reeks dagboek van een NOOB. Het hoofdpersonage is  de Minecraft-figuur 'Minus' en we mogen  in zijn dagboek meelezen over alle spannende avonturen die hij beleeft.

Minus wil graag een krijger worden net als zijn grote voorbeeld Steve. Dat is toch veel leuker dan verbouwen, oogsten en handel  drijven. Hiervoor gaat hij naar school samen met zijn vriend Mastoc , ze beleven leuke avonturen en krijgen te maken met pester Max, zombies, creepers...

Opgelet: Enige Minecraft kennis is vereist  

Het grote anti-verveelboek - Sarah Devos (bekijk in onze catalogus)

verveel

Genre : non-fictie jeugd

Maak je eigen gekke katapult, doe de leukste spelletjes met stoepkrijt of organiseer een griezelfeest. Stapsgewijze uitleg, veelal met tekeningen van 250 spelletjes en knutsels in de vier jaargetijden.

De vakantie komt eraan ! Wanneer de weeromstandigheden het even niet toelaten om buiten te spelen kunnen er tips gehaald worden uit het grote anti-verveel boek.

Vele leuke spelletjes zoals omgekeerd verstoppertje of kousenroof. Ook  ideetjes om te knutselen zoals geweven papier, herfstige leeuw, eigen bladwijzers maken  en nog vele andere kan je erin terugvinden.

Het huis met de gele deur - Hanne Luyten  (bekijk in onze catalogus)

gele

Genre : prentenboek 

In dit gezin met twee mama's en zeven kinderen gaat het er nogal hectisch aan toe. Maar ook al gaat er wel eens wat mis, het allerbelangrijkste is dat iedereen helemaal zichzelf mag zijn.

2 mama's ,7 kinderen, die elke HUN manier van reageren hebben, ook een sterrenkindje maakt deel uit van dit bonte gezelschap. Een leuk verhaal, het maakt heel herkenbare momenten bespreekbaar voor zowel kinderen als ouders.

Iets wat sneeuw heet - Yuval Zommer (bekijk in onze catalogus)

sneeuw

Genre : prentenboek

Poolhaas en Poolvos zijn geboren in de lente. Ze hebben nog nooit sneeuw gezien. Als ze horen dat de winter komt, vragen ze aan alle dieren wat sneeuw is. Elk dier vertelt weer iets nieuws. Zullen ze gauw echte sneeuw zien? Groot prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties. 

Een mooi prentenboek dat perfect past bij de afgelopen week. Poolvos en poolhaas zijn dikke vrienden en gaan samen op zoek naar iets wat sneeuw heet. Een boek met prachtige rustige prenten net zoals sneeuw alles mooi wit en rustig maakt.  Leuk om met uw kleuter de eigenschappen van sneeuw te bekijken en eventueel te testen 😊

De kindertrein - Viola Ardone (bekijk in onze catalogus)

trein

Genre : Historische literatuur

Als in 1946 een 7-jarige jongen van zijn tijdelijke pleeggezin zijn meest kostbare geschenk ooit krijgt, een viool, is dat de start naar een ander leven.

Een 7- jarige arme jongen uit het Zuiden vertelt ons vanuit zijn standpunt de impact van een paar maanden "vakantie" in het rijke Noorden.  

Het magische labyrint (bekijk in onze catalogus)

labyrint

Gezelschapsspel

In het Magische labyrint hebben de kleine tovenaar leerlingen enkele objecten verloren in het magisch doolhof. Ze proberen alle verloren objecten terug te vinden zonder dat de meester het opmerkt. Pas op! Er zijn onzichtbare muren waartegen ze kunnen botsen. Met hun geheugen en vaardigheden moeten ze hun weg vinden door het doolhof.

Kan jij, als tovenaarsleerling je weg vinden tussen de onzichtbare muren? Pas op, mama’s en papa’s het kan een uitdaging worden om van jullie kapoen te winnen. 

Reeks :  Van klein tot groots (bekijk in onze catalogus)

anne

Genre : Prentenboeken

Deze reeks geeft kinderen de kans om kennismaken met "grote" madammen uit de wereldgeschiedenis. 

De boekjes kunnen als prentenboek worden voorgelezen of zelf gelezen worden van ongeveer het tweede leerjaar. De boekjes bevatten korte teksten met leuke illustraties voor de kinderen en achteraan het boekje is er een informatief gedeelte voor de volwassene. Elk deel geeft het levensverhaal van een klein meisje met een droom tot een straffe madam. 

Wij hebben tot nu toe zes delen in onze bib ( Astrid Lindgren, Audrey Hepburn, Coco Chanel, Rosa Parks en Marie Curie). Aangezien deze boekjes telkens door andere auteurs geschreven zijn , zoekt men best even in de catalogus op de naam van de reeks " Van klein tot groots". 

Stripreeks : Het dagboek van Cerise (bekijk in onze catalogus)

cerise

Genre : Strip jeugd

Dit is een leuke stripreeks over een avontuurlijk meisje dat schrijfster wil worden. 

Ze begint een dagboek. Hierin noteert ze 

  • de geheimen die ze heeft voor haar mama
  • het doen en laten van de mensen die ze bestudeert
  • de avonturen die ze beleeft met haar vrienden en vriendinnen

De prachtige striptekeningen worden afgewisseld met pagina's uit het dagboek van Cerise. Dit zorgt voor een leuke afwisseling. Ik heb de strip samen gelezen met mijn dochter. Nadien was ook onze 10 jarige zoon verkocht. 

Miss Eenhoorn - Edward Van de Vendel (bekijk in onze catalogus)

miss

Genre : Fantasieverhaal 6-8 jaar

Ayla wil meedoen met de Miss Eenhoornverkiezing. Maar de jury laat haar niet eens haar lied afmaken. Alleen maar omdat ze een zebra is. Ook andere dieren mogen niet meedoen. Dat is niet eerlijk! 

Dit boekje heb ik samen met mijn 7 jarige dochter in 1 ruk uitgelezen. Daarna heeft ze het zelf nog eens gelezen omdat ze het zo leuk vond. Een verhaal over vriendschap, ruzie, niet mogen meedoen en het voor elkaar opkomen. Met kleurrijke grappige tekeningen en een mooie boodschap. We mogen toch "anders zijn".

Wachten op Wolf - Sandra Dieckmann (bekijk in onze catalogus)

wolf

Genre : Prentenboek 

Vos en Wolf zijn elkaars beste vrienden. Ze doen alles samen: rennen, zwemmen, kletsen en genieten van de wondere wereld om hen heen. Vos wil dat het altijd zo blijft. Maar Wolf vertelt hem dat dat niet gaat. Als Vos op een dag wakker wordt is Wolf er niet meer... Een spectaculair geïllustreerd prentenboek, over vriendschap, verlies en leren doorgaan met het leven.

Verlies, gemis, rouw ..... vroeg of laat worden we er allemaal mee geconfronteerd. In dit prentenboek met prachtige illustraties wordt verlies besproken in eenvoudige woorden.  Een ontroerend verhaal over een vriendschap tussen een vos en een wolf, het gemis dat volgt en hoe men terug kan verdergaan met het leven. 

Bij mij zou het niet waar zijn : ik wist perfect hoe ik het zou aanpakken... tot ik moeder werd - Elle De Leeuw (bekijk in onze catalogus)

elle

Genre : non-fictie 

"Bij mij zou het niet waar zijn". Wel honderden keren schoot die gedachte door het hoofd van Elle De Leeuw als ze hoorde hoe er bij sommige zwangere vrouwen ineens een steekje los leek te zitten, of als ze zag hoe ouders soms reageerden op de gekste, meest frustrerende, irritante of hilarische situaties waarin ze verzeild raakten met hun kind.

Tot haar hetzelfde overkwam. Dit eerlijke en ontzettend herkenbare boek schetst niet alleen grappige anekdotes, maar maakt duidelijk dat je het ouderschap niet kan plannen en dat heel veel zaken ineens anders zullen gaan dan verwacht. Ook al had je gedacht 'dat het bij jou niet waar zou zijn'.

Voor de mama's onder ons van baby's, peuters en kleuters. Een boek met 23 herkenbare grappige situaties. Door de verschillende topics is het niet noodzakelijk om het boek in 1 keer uit te lezen, dus na een slechte nacht kan je het perfect even laten liggen. De boodschap van het boek: Ouderschap valt niet te plannen en andere ouders doen ook maar wat.

De jongen, de mol, de vos en het paard - Charlie Mackesy (bekijk in onze catalogus)

mol

Genre : Graphic novel 9-11 jaar 

Een jongen reist door de wildernis en sluit vriendschap met een mol, een vos en een paard. Ze voeren mooie gesprekken over van alles. Ook over taartjes eten. Ze ontdekken dat iedereen soms pijn heeft, bang is of verdrietig, maar dat het helpt als je dat samen bent. Poëtisch beeldverhaal met deels gekleurde aquareltekeningen en handgeschreven tekst.

Een mooi boek met prachtige tekeningen. Het “kort” verhaal bevat levenslessen voor alle leeftijden. Het boek laat ons misschien eventjes samen praten, nadenken of juist stilstaan.