Regiobib Rivierenland

De bibliotheken van Berlaar, Bonheiden, Duffel, Lier, Putte en Sint-Katelijne-Waver slaan de handen in elkaar!

Vanaf oktober gaan ze samenwerken, en dat onder de noemer ‘Regiobib Rivierenland - Een Sterk Verhaal’.

Zo’n samenwerking biedt heel wat voordelen voor jou, als lid van een van de bibliotheken. Je bent nu meteen ook lid van de andere bibliotheken. Zonder bijkomende administratie als je een van de andere bibliotheken binnenstapt. Regiobib werkt immers met één lenerskaart en één digitaal ledenbestand.

Als bibliotheekgebruiker heb je zo toegang tot alle collecties van deze bibliotheken. Een veel grotere keuze dus! Je kan dit uitgebreide aanbod ook doorzoeken in een gemeenschappelijke online catalogus. Je kan ook gratis boeken, dvd’s of cd’s van een andere bib laten overkomen. Wie minder geduld heeft, kan het materiaal zelf gaan oppikken.

Ook voor het functioneren van de bibliotheken biedt het samenwerkingsverband voordelen. Elke bibliotheekmedewerker kan haar/zijn kennis, expertise en creativiteit ter beschikking stellen van de vijf bibliotheken. Waar in het verleden hetzelfde (denk)werk vijf keer gebeurde, hoeft men dat voortaan slechts eenmaal te doen. Die krachtenbundeling maakt het mogelijk om professioneler te werken en de dienstverlening uit te breiden.

Met deze samenwerking bundelen we ook de kennis, expertise en creativiteit van alle bibliotheekmedewerkers. Zo kan nog professioneler worden gewerkt en de dienstverlening uitgebreid worden met initiatieven rond leespromotie, digitale geletterdheid en culturele participatie.

De bibliotheken slaan al enkele jaren de handen in elkaar voor de organisatie van bijvoorbeeld de Blikopener-lezingen. In samenwerking met  Avansa regio Mechelen staan dit najaar lezingen op het programma over kunst (Lier- 22 oktober door Kurt Van Eeghem) en over privacy (Bonheiden- 15 november door Tim Verheyden).

Regiobib Rivierenland krijgt gestalte in twee fases. In oktober start de samenwerking voor de bibliotheken van Sint-Katelijne-Waver, Berlaar, Lier en Bonheiden. De gemeentes Putte en Duffel sluiten aan in de loop van 2022. De reden hiervoor is de niet-gelijktijdige ingebruikname van Wise, de nieuwe bibliotheeksoftware voor heel Vlaanderen. 

bib