Dvd
Nederlands
Polen, 1962. Een jonge vrouw die is als wees is opgevoed in het klooster, hoort van haar tante, haar enige nog levende familielid, dat ze Joods is. Beide vrouwen maken samen een reis om achter het verhaal van hun familie te komen.
Titel
Ida
Regisseur
Pawel Pawlikowski
Taal
Nederlands
EAN
5051083132244

Besprekingen

Regisseur Pawel Pawlikowski (Last resort; My summer of love) werd geboren in Polen, maar groeide op in Engeland. 'Ida' is zijn eerste in Polen gemaakte film. In Polen, 1962, staat de 18-jarige Anna (Agata Trzebuchowska) op het punt de gelofte als non af te leggen. Ze is als wees opgevoed in het klooster, maar haar moeder-overste stuurt haar nu naar haar tante Wanda, haar enige overgebleven familielid. Wanda is een cynische en door het leven beschadigde vrouw, die Anna vertelt dat ze Joods is en dat haar echte naam Ida Lebenstein is. Samen gaan ze op reis door het platteland om te achterhalen wat er met hun familieleden is gebeurd, waarbij ze te maken krijgen met vijandigheid en antisemitisme. De film is lovend ontvangen. Janna Reinsma (Filmkrant maart '14) geeft 4 sterren: '(...) In kalm tempo ontvouwt zich een gelaagd verhaal (...) In een krappe tachtig minuten telt elk woord en elk beeld. (...) een beklemmende film (...)'. Winnaar van diverse prijzen, onder meer Grand Prix op het Wa…Lees verder

Over Pawel Pawlikowski

Paweł Aleksander Pawlikowski (Warschau, 15 september 1957) is een Pools filmregisseur, producer en scenarioschrijver.

Biografie

Pawlikowski werd geboren in Warschau in 1957 en verliet op veertienjarige leeftijd Polen. Hij woonde in Duitsland en Italië alvorens in 1977 naar Groot-Brittannië te verhuizen. Hij studeerde literatuur en filosofie in Londen en Oxford. Einde jaren tachtig begon hij films te maken, vooral documentaires voor de BBC. In 1998 begon hij speelfilms te maken. Voor zijn eerste twee langspeelfilms die hij regisseerde en schreef (Last Resort, 2000 en My Summer of Love, 2004) ontving hij telkens een BAFTA Award.

Pawlikowski geeft les filmregie en scenarioschrijven in de National Film School in Engeland en de Wajda Film School in Warschau. Van 2004 tot 2007 was hij Creative Arts Fellow op de Oxford Brookes University.

FilmografieLees verder op Wikipedia