Boek
Nederlands

De Amerikaan van Karadj : roman

Keyvan Shahbazi (auteur)
+1
De Amerikaan van Karadj : roman
×
De Amerikaan van Karadj : roman De Amerikaan van Karadj : roman

De Amerikaan van Karadj : roman

Genre:
Een jongen die opgroeit ten tijde van de Sjah in een welgestelde familie in Iran sluit zich na de machtsovername van Khomeini aan bij een jongerengevechtsgroep wat grote gevolgen heeft.
Titel
De Amerikaan van Karadj : roman
Auteur
Keyvan Shahbazi
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2021
302 p.
ISBN
9789025471453 (paperback)

Besprekingen

Achtbaan van martelingen

Keyvan Shahbazi vluchtte uit Iran en verwerkte zijn ervaringen onder Khomeini's schrikbewind in zijn donkere, indringende debuutroman.

Het is 1981. De scholier Piruz Sabet zit vast in een gevangenis in de Iraanse stad Karadj. Hij wordt verdacht van antirevolutionaire activiteiten. 'We gaan vandaag iets nieuws doen, meneer Sabet', klinkt een stem. De jongen moet al zijn kleren uitdoen. Dan volgen er klappen met elektriciteitskabels. Piruz kruipt over de vloer, probeert zijn gezicht te beschermen, 'maar de pijn van elke kabelslag maakte dat zijn lichaam onbewust uit die kromme houding schoot.'

Bovenstaande scène is een opmerkelijke uit De Amerikaan van Karadj, de autobiografische debuutroman van de uit Iran gevluchte Keyvan Shahbazi. Temeer omdat de stem van de toezichthouder in de gevangenis van niemand minder is dan Ebrahim Raisí, die afgelopen 5 augustus aantrad als de nieuwe president van Iran. Shahbazi schreef eerder als columnist in deze krant al hoe hij begin jaren tachtig als 17-jarige jongen in opdracht van Raisí is gemarteld. Raisí was destijds werkzaam als officier van j…Lees verder

De belevenissen worden verteld van een Iraanse jongen en zijn familie. De jongen, Piruz Sabat. groeit op ten tijde van de Sjah in een welgestelde familie. Het ontbreekt hem echter aan affectie van de kant van zijn ouders en hij wordt door zijn moeder getiranniseerd. Zij wil dat hij medisch specialist wordt maar hij wil schrijver worden. Na de machtsovername van Khomeini sluit Piruz zich aan bij een jongerengevechtsgroep. Die beslissing heeft grote gevolgen voor zijn leven en het gezin waartoe hij behoort. De lezer krijgt een zeer indringend inzicht in de wijze waarop de Iraanse islamitische revolutie binnendringt in het dagelijks leven van de Iraniërs aan de hand van de belevenissen van Piruz. Piruz dreigt ten onder te gaan maar slaagt er uiteindelijk toch in aan het regime van Khomeini te ontkomen. Een aanrader. Debuutroman. De auteur vluchtte in 1983 uit Iran. In Nederland was hij onder meer adviseur van diverse ministers en columnist bij de Volkskrant.