Dvd
Engels
Clarice Starling, leerlinge van de FBI-school probeert met behulp van een gevangen zittende psychiater/seriemoordenaar een andere seriemoordenaar op te sporen
Titel
The silence of the lambs / dir. by Jonathan Demme ; screenplay by Ted Tally ; based upon the novel by Thomas Harris
Regisseur
Jonathan Demme
Naar het werk van
Thomas Harris
Scenarist
Ted Tally
Componist
Howard Shore 1946-
Acteur
Jodie Foster Scott Glenn Anthony Hopkins 1937-
Taal
Engels
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: MGM DVD, 2001
2 dvd-video's
Oorspr. opname
1991
Speelduur
ca. 113, 100 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Italiaans Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans Wordt voorafgegaan door : Manhunter (1986), en gevolgd door : Hannibal (2001)
EAN
8712626009658

Besprekingen

Amerikaanse thriller van Jonathan Demme uit 1990, met Jody Foster en Anthony Hopkins in de hoofdrollen. Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Thomas Harris. Door gesprekken te voeren met de gevangene, psychiater en seriemoordenaar dr. Hannibal Lecter probeert Clarice Starling van de FBI de beweegredenen van een andere, actieve seriemoordenaar te doorgronden om zo een nieuwe moord te voorkomen. Een zeer spannend en fantastisch gefilmd verhaal waar de kranten unaniem enthousiast over waren. Joyce Roodnat (NRC): 'Jody Foster met haar intense weergave van de wanen en werkelijkheid van Clarice promoveren de film tot een film die gemaakt lijkt om acteurs te laten zien wat ze waard zijn. Zij is het hart van het verhaal en ze geeft het een ziel - Anthony Hopkins krijgt de kans een onvergetelijke, kristalheldere en onverklaarbare aantrekkelijke gek neer te zetten.' Winnaar van 5 Oscars ( o.a. beste film) en een Golden Globe voor Jody Foster. Bevat enkele interessante extra's.

Over Jonathan Demme

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door John Stephen Dwyer

Jonathan Demme (Baldwin (New York), 22 februari 1944 – New York, 26 april 2017) was een Amerikaans filmregisseur, producer en scenarioschrijver. Demme won de Academy Award voor Beste Regisseur voor The Silence of the Lambs in 1991.

Carrière

Demme leerde het vak van regisseur toen hij werkte voor B-filmproducent Roger Corman van 1971 tot 1976. Hij schreef en produceerde mee aan Angels Hard as They Come (1971) en The Hot Box (1972). Hij begon vervolgens zelf te regisseren, met drie films (Caged Heat uit 1974, Crazy Mama uit 1975 en Fighting Mad uit 1976) voor Cormans studio New World Pictures. Na Fighting Mad regisseerde Demme de komedie Handle with Care (1977) voor Paramount Pictures. De film werd door recensenten goed beoordeeld, maar er werd weinig reclame voor gemaakt en hij werd daardoor slecht bezocht.

Demmes volgende film, Melvin …Lees verder op Wikipedia