Boek
Nederlands

De sfinx

James Rollins (auteur), Joel Tippie (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Jake Ransom onderzoekt mummies in Egypte. Daarbij stuit hij op vreemde verschijnselen. Om een groot onheil te voorkomen moet Jake de herkomst achterhalen van een mythisch vuuroog dat gevaarlijke krachten blijkt te bezitten.
Onderwerp
Magie, Egypte ; oudheid
Titel
De sfinx
Auteur
James Rollins
Illustrator
Joel Tippie
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Jake Ransom and the howling sphinx
Editie
1
Uitgever
Utrecht: De Fontein, 2011
349 p. : ill.
ISBN
9789026127755 (hardback)

Besprekingen

Hij had het natuurlijk kunnen weten: als je het graf van een farao schendt, is de kans groot dat je daarvan kwalijke gevolgen ondervindt. De bloedstollende proloog van dit boek vertelt wat er gebeurt als een professor in de Vallei der Koningen het Oog van Ra ontdekt – verstening ter plaatse. En dan die dreigende woorden: 'Hiermee zal ik Jake Ransom laten lijden.' Een begin dat komend onheil doet vermoeden. In het eerste hoofdstuk maken we direct kennis met die Jake. Hij is aan het trainen in een sportschool maar al meteen nemen bizarre gebeurtenissen een aanvang en zo zal het voorlopig doorgaan.Als het verhaal begint, woont Jake in de V.S., maar al spoedig verplaatst het verhaal zich naar Pangaea, een wereld die buiten de tijd valt. Het is de wereld zoals die eruit zag toen de continenten met elkaar verbonden waren. Een wereld waar verdwenen volkeren zijn terechtgekomen: Maya’s, Romeinen, Egyptenaren, Vikingen en Indianen, om er een paar op te noemen. Jake is daar ooit eerder geweest…Lees verder
Bij een bezoek aan het America Museum of National History, tijdens een Egypte tentoonstelling, belanden Jake en zijn zus Kady in een graftombe, waar ze door toedoen van de Schedelkoning in een prehistorische wereld terechtkomen. Samen met hun vrienden moeten ze beide werelden redden, waarbij een mythisch vuuroog een vervaarlijke rol vervult. Alle aanwijzingen uit de Egyptische mythologie moeten tevens opheldering verschaffen over het lot van hun ouders. Opzet (tijdreis) en hoofdpersonages zijn identiek aan het eerste jeugdboek van deze auteur, 'Het Mayamysterie'*. Het verhaal is verdeeld in vier episoden. Het eerste deel geldt als opmaat voor het echte avontuur. Dan ontvouwt zich een doldriest avontuur boordevol actiemomenten, vrij uitgesponnen verwoord. Enkele kleine zwart-wittekeningen. Bij elk hoofdstuk een tekeningetje van een gevleugelde slang. Fikse leeskluif voor liefhebbers van een avontuurlijk, fantasierijk en magisch verhaal dat gelardeerd wordt met een vleugje geschiedenis …Lees verder

Over James Rollins

James Rollins en James Clemens zijn twee pseudoniemen van de Amerikaans schrijver James Paul Czajkowski (Chicago, 20 augustus 1961). Onder de naam James Rollins publiceerde hij verschillende avonturenthrillers, waaronder een serie boeken in de Sigma-reeks.

Onder het pseudoniem James Clemens schreef hij ook enkele fantasynovellen, zoals in de reeksen Verboden & Verbannen en De Godengebieder.

In 2007 heeft hij op vraag van de filmproducent van de laatste Indiana Jonesfilm, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, het boek naar de film geschreven.

Ondertussen heeft hij in 2009 zijn eerste jeugdboek geschreven, ook het begin van een 3-delige serie, Jake Ransom genoemd, naar de hoofdrolspeler.

Om zich volledig te kunnen wijden aan zijn schrijverschap heeft hij zijn dierenartsenpraktijk in Sacramento, Californië (VS) verkocht. Twee van zijn hobby's zijn speleologie en snorkelen. Niet toevallig spe…Lees verder op Wikipedia