Boek
Nederlands

Het lichtje in de verte

Antonio Moresco (auteur), Nini Wielink (vertaler)
Een man, die teruggetrokken leeft, raakt gei͏̈ntrigeerd door een lichtje ver weg en gaat op onderzoek uit waarbij hij verbijsterende ontdekkingen doet.
Titel
Het lichtje in de verte
Auteur
Antonio Moresco
Vertaler
Nini Wielink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
La lucina
Uitgever
Zaandam: Uitgeverij Oevers, 2020
168 p.
ISBN
9789492068422 (paperback)

Besprekingen

Berichten uit een stervende wereld

Nihilisme kan ook mooi zijn, zo toont Antonio Moresco in een roman over de verlokkingen van een klein lichtje in de verte.

Een oudere man trekt zich terug in een verlaten dorp ergens in de Apennijnen. Alle huizen staan leeg en zakken zachtjesaan in elkaar. Ook de man voert een dagelijks gevecht tegen wegglijdende dakpannen en scheef hangende luiken. Hij wil verdwijnen, zegt hij, en daarbij de wereld om zich heen zo weinig beroeren. Wanneer hij bijvoorbeeld een koppel dassen verstoort dat zijn pad kruist, waardoor de twee van elkaar gescheiden raken, keert hij terug op zijn stappen en wacht hij in de verte tot ze weer verenigd zijn. Hij is gelukkig in zijn nietigheid, en zijn berusting wordt slechts door één zaak gestoord: het lichtje aan de overkant van het dal dat ’s avonds aangaat en hem doet vermoeden dat ook daar iemand helemaal alleen op een bergflank woont.

Antonio Moresco’s Het lichtje in de verte is niet alleen het verhaal van een man die op zoek gaat naar zijn lotgenoot aan de overkant van het dal – een kleine jongen, zo blijkt, die helemaal alleen woont …Lees verder

Een man leeft teruggetrokken aan de rand van een vervallen, ontvolkt dorp waar hij zich dagelijks verbaast over de manier waarop planten, bomen, roofdieren, vogels en insecten het terrein koloniseren. Zijn huis wordt omgeven door dicht beboste bergen en valleien. Af en toe gaat hij met de auto naar een nabijgelegen dorp om etenswaren in te slaan. Hij raakt geïntrigeerd door een lichtje aan de andere kant van de vallei waar hij woont, omdat het elke dag op dezelfde tijden verschijnt en weer verdwijnt, terwijl er niemand woont, voor zover hij weet. Na lang aarzelen besluit hij op onderzoek uit te gaan en doet de ene na de andere verbijsterende ontdekking (waarover in deze recensie niet meer verklapt kan worden). Dit is een roman over zelf gekozen isolement en eenzaamheid, die uiteindelijk geen stand lijken te kunnen houden. Een preciese, ontroerende roman in de ik-vorm over een trauma dat eerst leidt tot zelf gekozen isolement en eenzaamheid en iemand dan toch weer terugbrengt naar het …Lees verder